\(\displaystyle{ \frac{ 2^{52}*3 }{ 6^{50} }}\)
jak bedzie wygladac ta liczba w systemie o podstawie 6?
zmiana podstawy (system liczbowy)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
zmiana podstawy (system liczbowy)
podpowiedź:
\(\displaystyle{ (2^5)_{10} = (100000)_{2}\\
(6^5)_{10} = (100000)_{6}}\)
\(\displaystyle{ (2^5)_{10} = (100000)_{2}\\
(6^5)_{10} = (100000)_{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z garnka
- Podziękował: 5 razy
zmiana podstawy (system liczbowy)
\(\displaystyle{ 0,...[2 ^{52} *3]}\)
i po przecinku piecdziesiat miejsc?
i po przecinku piecdziesiat miejsc?