pascal- 2 zadania

xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

pascal- 2 zadania

Post autor: xxxxx »

mam 2 zadania z ktorymi nie moge sobie poradzic:
1. uzytkownik podaje ilosc liczb(np4) i wyskakuje wynik sumowania liczb od 1 do 4...
2. uzytkownik podaje imie np asia i wyskakuje imie odwrotnie napisane czyli aisa
prosze o pomoc
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

pascal- 2 zadania

Post autor: natkoza »

hmmm....
1. można załatwić zwykłą pętlą for
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

pascal- 2 zadania

Post autor: xxxxx »

ale jak? prosze pomoz mi bo to nie tak ze ja chce miec gotowe bo probuje to robic sama ale juz sie kilka godz mecze tzn do 1 zrobilam tak, ale to jest zle chyba:
program p2;
var ile_liczb:string;
suma:string;
i:string;
begin
write('podaj ile_liczb ');
readln(ile_liczb);
for i:= 1 to ile_liczb
while(i,' ');
suma=0+ (i,' ');
readln(suma);
readln;
end.
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

pascal- 2 zadania

Post autor: blost »

1.
mozna latwiutko bez petli :)

var
N:integer; (lub zeby zwiekszyć mozliwosc programiku daj longint)

begin
writeln ('podaj liczbe');
readln (N);
Writeln ('S=', N/2 + N*N/2);
end.
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

pascal- 2 zadania

Post autor: spajder »

nie bardzo kapuję twów program....

Kod: Zaznacz cały


// wyczytywanie
for i:= 1 to ilosc do
   begin
      tablica[i] = // wczytaj liczbę
   endl;


// wyświetlanie
for i:= ilosc dowto 1 do
   begin
      write(tablica[i]);
   end;

2. wczytywanie normalnie, wyświetlanie tak samo pętlą downto, jak w poprzednim

mam nadzieję, ze te resztkli sobie uzupełnisz
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

pascal- 2 zadania

Post autor: blost »

po prostu zrobilem sobie tam sume ciagu N wyrazowego
ODPOWIEDZ