[C] macierz metodą Laplace'a

Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[C] macierz metodą Laplace'a

Post autor: refuss »

mam problem z programem ;/ oto kod:

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>


main(int argc,char *argv[]){
if(argc!=4){
printf("Niepoprwana ilosc argumentow!
");
printf("[nazwa programu] [plik1] [plik2] [plik3]
");
return;
}
FILE *f,*g,*h;
int i,j,k,l,n;
double a[100][100],b[100][100],c[100][100];

f=fopen(argv[1],"r");
fscanf(f,"%d",&k);
for(i=0;i<k;i++)
for(j=0;j<k;j++)
fscanf(f,"%lf",&a[i][j]);
g=fopen(argv[2],"r");
fscanf(g,"%d",&l);
for(i=0;i<l;i++)
for(j=0;j<l;j++)
fscanf(g,"%lf",&b[i][j]);
if(k!=l){
printf("Macierze musza byc tych samych wymiarow!");
return;
}
h=fopen(argv[3],"w");
for(i=0;i<l;i++){
for(j=0;j<l;j++){
c[i][j]=a[i][j]+b[i][j];
fprintf(h,"%4.2lf  ",c[i][j]);
}
fprintf(h,"
");
}
fclose(f);
fclose(g);
fclose(h);
}
co tu jest źle i w jaki sposób mam napisać pliki do tego programu by wszystko działało??
Awatar użytkownika
eloar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 12 razy

[C] macierz metodą Laplace'a

Post autor: eloar »

1. Wczytywanie z pliku powinno byc wywolywane w petli, ale do momentu osiagniecia konca pliku. Nie sprawdzasz tego warunku! Pobierasz dane z pliku spod wskazania f, tak wiec sprawdzaj, czy nie osiagnales jego konca.
ODPOWIEDZ