program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

piasektt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MM
Podziękował: 29 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: piasektt »

Witam
Potrzebuje program, która zapyta o liczbę kondensatorów (może to być liczba od 1 do 3), a następnie uwzględniając jaką liczbe kondensatorów podaliśmy, poprosi o podanie pojemności dla odpowiednio jednego, dwóch lub trzech kondensatorów. Proszę o ocenę dla tego co nadesłałem:

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{

int b,c;
cout <<"podaj liczbe kondensatorow od 1 do 3:";
char c;
char b;
cin >>c;
if(c==1)
{
        cout <<"podaj pojemnosc 1 kondensatora:";
        cin >>b;
        }
        else
        if(c==2)
        {
                cout <<"podaj pojemnosc 1 kondensatora:";
                cin >>b;
                cout <<"podaj pojemnosc 2 kondensatora:";
                cin >>b;
                }
                else
                if(c==3)
                {
                cout <<"podaj pojemnosc 1 kondensatora:";
                cin >>b;
                cout <<"podaj pojemnosc 2 kondensatora:";
                cin >>b;
                cout <<"podaj pojemnosc 2 kondensatora:";
                cin >>b;
                }
                else
                {
                    cout <<"Nie podales liczby od 1 do 3";

return 0;
}
Ostatnio zmieniony 28 maja 2008, o 21:11 przez piasektt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: Szemek »

na Visualu C++ 2005 po wklejeniu i "odpaleniu" tego kodu wyskoczyło 10 błędów
int b,c;
...
char c;
char b;
różne typy, a te same nazwy zmiennych - działać nie będzie
popraw klamry

przed wrzucaniem jakiegoś kodu sprawdź czy to działa
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: kadiii »

Coś kiepski ten kod, nie ma w nim wiele sensu choć widać zamierzenie autora. Lepiej tak:

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
using namespace std;
main()
{
 int ile;
 int *kondensator;
 cout<<"Podaj ilosc kondensatorow(1-3)
";
 cin>>ile;
 if((ile>0)&&(ile<4))
 {
  kondensator=new int[ile-1];
  for(int i=0;i<ile;i++)
  {
   cout<<"Podaj pojemnosc "<<i+1<<" kondensatora
";
   cin>>kondensator[i];
  }
 }
 else cout<<"Podales zly zakres
";
 return 0;
}
shenlon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 gru 2007, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 3 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: shenlon »

Kod: Zaznacz cały

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;
int ilosc;
float pojemnosc;
int main(int argc, char *argv[])
{
    cout << "Podaj ilosc kondensatorow
 >> ";
    cin >> ilosc;
    float kondensatory[ilosc];
    for (int i=0; i<ilosc; i++)
    {
    cout << "Podaj pojemnosc " << i+1 << " kondensatora
 >> ";
    cin >> pojemnosc;
    kondensatory[i]=pojemnosc;
}
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}
piasektt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MM
Podziękował: 29 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: piasektt »

Dzięki za odpowiedzi

[ Dodano: 30 Maj 2008, 00:41 ]
Mam jeszcze pytanie do kadii. Potrzebuje żeby ten program obliczał jeszcze impedancje. Wzór na impedancje \(\displaystyle{ \frac{1}{wC}}\), gdzie \(\displaystyle{ w=314;//50hz*2*3,14}\) ,pojemność (C) bedzię sumą pojemności poszczególnych kondensatorów.

Próbowałem zadeklarować na początku programu np float Z, następnie zapisać Z=1/(wC) ale nie wiem co dalej.
spajder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 133 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: spajder »

Kod: Zaznacz cały

float c = kondensatory[0];
for(int i = 1; i < ilosc; i++)
   c += kondensatory[i]
i masz obliczony opór
shenlon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 gru 2007, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 3 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: shenlon »

Nie mogę się zgodzić - kondensatory można łączyć szeregowo bądź równolegle i pojemność całego układu będzie inna niż suma pojemności wszystkich.
piasektt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MM
Podziękował: 29 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: piasektt »

Chodzi o policzenie impedancji kondensatorów równoległych.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

program w C++ - pobieranie informacji o ilości kondensatorów

Post autor: soku11 »

Jesli masz kondensatory polaczone rownolegle(wszystkie), to ich zastepcza pojemnosc jest suma pojemnosci, tak jak napisal spajder. Tak wiec aby zastosowac wzor powinien sie sprawdzic jego kod:) POZDRO
ODPOWIEDZ