kod w php-księga gości

robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

kod w php-księga gości

Post autor: robin5hood »

napisałem kod

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head>
</head>
<body>
<h1>Księga gości</h1>
<form action=ksiega_zapisz.php>
 Wpisz swój komentarz<br>
 <textarea cols=40 rews=15 name=komentarz></textarea><br>
 <input type="text" name=podpis>Podpis<br>
 <input type="submit" value="Zapisz">
</form>
<?php
if(file_exists("ksiega_wpisy.txt"))
readfile ("ksiega_wpisy.txt");
else
echo ( "masz szanse byc pierwszy");
?>
</body>
</html>
a w pliku ksiega_zapisz.php

Kod: Zaznacz cały

<?php
if(file_exists("ksiega_wpisy.txt"))
fopen("ksiega_wpisy.txt","a");
else 
$plik=fopen("ksiega_wpisy.txt","w");
fwrite($plik,"<hr>$komentarz<br>$podpis<br>");
fclose($plik);
?>
ale nie wyswietla informacji uzytkownikowi? co trzeba zmienić?
Awatar użytkownika
eloar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 12 razy

kod w php-księga gości

Post autor: eloar »

1.

Kod: Zaznacz cały

<form action="ksiega_zapisz.php" method=POST>
2.

Kod: Zaznacz cały

fwrite($plik,"<hr>$_POST['komentarz']<br>$_POST['podpis']<br>");
To są błędy, których istnienia jestem pewien. Co dalej to nie widzę. Chyba już będzie działać.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

kod w php-księga gości

Post autor: robin5hood »

nadal po naciśnięciu "zapisz" nic nie widać
Kalesanty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 maja 2008, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suszec

kod w php-księga gości

Post autor: Kalesanty »

I się nie dziwie ze nic sie nie wyswietla.

Popatrz na to jak komputer...
Patrząc na pierwszy plik:
mam 2 pola z tekstem (komentarz i podpis) po nacisnieciu przycisku zapisz przejdz do pliku ksiega_zapisz.php
wyswietl plik ksiega_wpisy.txt jesli istnieje
jesli nie wyswietl "mozesz byc pierwszy"

w pliku ksiega_zapisz.php
jesli istnieje ksiega_wpisy.txt wyswiatl zawartosc tego pliku
jesli plik nie istnieje stworz plik ksiega_wpisy.txt i dopisz do niego tekst zawarty w zmiennej $komentarz i $podpis a nastepnie zamknij ten plik.


Jesli chodzi o pisanie prgramow bardzo polecam malowanie sobie schematow blokowych ktore znacznie ulatwiaja prace.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

kod w php-księga gości

Post autor: robin5hood »

ja spisałem to z zajęć php. mógłbyś to poprawic?
Kalesanty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 maja 2008, o 13:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suszec

kod w php-księga gości

Post autor: Kalesanty »

Niestety nie mój język programowania
Powiem Ci jedno. Niczego, żadnego programu nie spisuje sie w informatyce. Patrz jak działa ten program, co się stanie jak coś wyrzucisz, dodasz czy zmienisz. Rób tak jeśli chcesz się czegoś nauczyć, natomiast jeśli potrzebujesz księgi tylko po to, żeby ją mieć (a nie żeby się nauczyć jak działa język php) to weź poszukaj na google skryptu księgi i masz bez problemu.
ODPOWIEDZ