Pascal 3 okręgi styczne zewnętrznie

Eoghan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 maja 2008, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Pascal 3 okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Eoghan »

Mam problem z zadankiem w pascalu. Na ekranie mają się wyświetlić 3 okręgi o danych promieniach styczne zewnętrznie.
Doszedłem jedynie do tego jak zrobić to na trójkącie prostokątnym utworzonym z środków okręgów. Nie wie jednak jak to zrobić dla dowolnych promieni. Zrobiłem to także tak, że dwa środki leżą w linii poziomej ekranu, czyli getmaxX div2, no i idealnie byłoby też gdyby ktoś wpadł na to jak to rozwiązać w dowolnej płaszczyźnie i np losowym rozmieszczeniem środków, ale to już tak poza konkursem. Głównie chodzi więc o wyznaczenie środka 3 okręgu

program okregi;
uses crt,graph;
var driver,mode:integer;
r1,r2,r3,x1,y1,x2,y2,x3,y3:integer;
begin
clrscr;
driver:=DETECT;
initGraph(driver,mode,'C:\TP\BGI');
r1:=20;
r2:=50;
r3:=76;
x1:=getmaxX div(2);
y1:=getmaxY div(2);
x2:=x1+r1+r2;
y2:=y1;
x3:=x1;
y3:=y1+r1+r3;
circle(x1,y1,r1);
circle(x2,y2,r2);
circle(x3,y3,r3);
repeat until keypressed;
closegraph;
end.
ODPOWIEDZ