Wykres w Excelu?

forgetmenot21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 25 mar 2008, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy

Wykres w Excelu?

Post autor: forgetmenot21 »

Witam, musze do takiego zadania narysować wykres (można go narysować w Excelu? bo jak na razie to nie przebrnęłam przez zrobienie tabeli, bo mam problem ze zrobieniem operacji matematycznych na tym wzorze ):

Dla obwodu RLC z siłą wymuszającą E=E°sinwt (L=50 mH, C=200 pF, E°=50 mV) obliczyć numerycznie (w tabeli) krzywą rezonansową, tzn. zależność amplitudy prądu od częstości ω wymuszającej siły elektromotorycznej E, dla trzech wartości R=10, 50, 300Ω (zakres zmian ω przyjąć � 2 procent wokół częstości rezonansowej ω). Rezultaty obliczeń przedstawić graficznie na dokładnym wykresie. Obliczyć dobroć podanych układów rezonansowych.

Wzór jest taki:
\(\displaystyle{ i(\omega)= \frac{E _{0} }{ \sqrt{ (\omega L - \frac{1}{\omega C})^2 + R^2 } }}\)

Czy jest w ogóle możliwe żeby narysować wykres do tego wzoru w tym programie?

Powinien on wyglądać tak jak na tej stronie(na dole strony):

Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Wykres w Excelu?

Post autor: kadiii »

Oczywiście, że się da - czemu niby miałoby się nie dać? Oczywiście do takich wykresów lepszy jest Matlab, ale Exel jest do tego zadania wystarczający( musisz po prostu zrobić kolumny z poszczególnymi zmiennymi i jedną, która odpowiada zadanemu wzorowi(zwykła formuła), jak wartości zmiennych będziesz zmieniał o wmiarę małe wartości to po utworzeniu wykresu z wyników formuły powinien wyjść w miarę ładny wykres) A i tak poza tym to Exel to bardzo dobre, umożliwiające wiele ciekawych rzeczy narzędzie.
forgetmenot21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 25 mar 2008, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy

Wykres w Excelu?

Post autor: forgetmenot21 »

Tylko włąśnie mam problem ze zrobieniem komórki z tą formułą. Nie jest to takie proste, bo w tym wzorze są ułamki, potęgi i pierwiastek i jeszcze \(\displaystyle{ \omega}\) którą muszę podstawić jako zmieniającą się wartość. Szkoda, że nie można na tym forum zamieszczać załączników, bo mogłabym pokazać co zrobiłam.
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Wykres w Excelu?

Post autor: kadiii »

Ale co to za problem. Ułamki to przecież zwykłe dzielenie, potęga to funkcja POWER(lub coś bardzo podobnego w zależności od wersji) a pierwiastek to SQRT. A to, ze się zmienia twoje "w"(omega) toprzecież naturalne, jak inaczej chciałaś narysować wykres. Ta formuła musi być obliczona dla całej kolumny takich "w",najlepiej jak najbliższych sobie i dopiero z takiej kolumny wyników tworzysz wykres. A co załączników-mogłaś wrzucić an jakiś serwer i dać linka.
Przykładowa formuła zał. w A1 E0, w A2 L, w A3 C, w A4 R, w A5 w. Formuła ma postać
A1/(SQRT(POWER(2;A5*A2-(1/(A5*A3)))+POWER(2;A4)))
forgetmenot21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 25 mar 2008, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy

Wykres w Excelu?

Post autor: forgetmenot21 »

Dziękuję.
Zgodnie z Twoimi wskazówkami:
Dobrze? Tylko że nie da się tej formuły skopiować tzn. przeciągnąć dla różnych wartości "w" (mam nadzieję, że wyrażam się zrozumiale;)) bo wyskakuje błąd albo dziwne wartośći...
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Wykres w Excelu?

Post autor: kadiii »

Porospisuj sobie poszczególne działania w tym całym wyrażeniu i policz to tak jakby na raty. Będziesz widziała, w którym momencie jakieś działanie zachowuje się nie tak jak trzeba. może zaokrągla, albo zbliża się zbytnio do zera w mianowniku. Poza tym zmień sobie format komórek na naukowy. Warto pokombinować, to nie takie trudne.
forgetmenot21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 25 mar 2008, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy

Wykres w Excelu?

Post autor: forgetmenot21 »

Ok. Dziękuję.
Pozdr
ODPOWIEDZ