[Algorytm]Równanie pierwszego stopnia

paweb

[Algorytm]Równanie pierwszego stopnia

Post autor: paweb »

Witam mam problem jak napisac algorytm na obliczanie równania pierwszego stopnia z jedną niewiadomą. Dopiero zaczynam przygode z algorytmami
Awatar użytkownika
TiWi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 maja 2005, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica

[Algorytm]Równanie pierwszego stopnia

Post autor: TiWi »

Spoko, żaden problem. Równanie liniowe z jedną niewiadomą ma postać ax+b=0. Zatem żeby go rozwiązać trzeba najpierw sprawdzić współczynniki a i b, czyli jeżeli a ≠ 0, to równanie ma jedno rozwiązanie: -b/a, ale jeżeli a=0, to sprawdzamy b. Jeżeli b=0, to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, w przeciwnym wypadku nie ma rozwiązań, równanie jest sprzeczne.
ODPOWIEDZ