Błąd w programie

piasektt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MM
Podziękował: 29 razy

Błąd w programie

Post autor: piasektt »

Witam, czy ktoś podpowie dlaczego ten program nie chce się uruchomić?

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>
#include<conio.h>




#pragma argsused
int main(int argc, char argv[])
{ int R, L, C, n , Xl, Z,  Impedancja;

printf("Obliczanie impedancji
")  ;
printf("podaj R[Ohm]=", R);
scanf("%d",&R );
printf("
podaj C[F]=", C);
scanf("%d",&L);
printf("
podaj L[H]=", L);
scanf("%d",&C);
printf("
podaj n=", n);
scanf("%d",&n);

 Z=R+L;
 Xl=L*n;
 Impedancja=(Z*Xl)/(Z+Xl);
printf("
Z=%d", Z) ;
printf("
Xl=%d", Xl)   ;
printf("
Impedancja=%d", Impedancja);

if (n==0)
{  printf("
 niepoprawna liczba" );
if (n==1)
{  printf("
    }

   getch();
scanf("%d");
        return 0;

arecek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 93 razy

Błąd w programie

Post autor: arecek »

Co dostajesz w build logu ? Mam nadzieje ze kompilujesz dokonczony program :

Kod: Zaznacz cały

#include<stdio.h>
#include<conio.h>




#pragma argsused
int main(int argc, char argv[])
{ int R, L, C, n , Xl, Z,  Impedancja;

printf("Obliczanie impedancji
")  ;
printf("podaj R[Ohm]=", R);
scanf("%d",&R );
printf("
podaj C[F]=", C);
scanf("%d",&L);
printf("
podaj L[H]=", L);
scanf("%d",&C);
printf("
podaj n=", n);
scanf("%d",&n);

 Z=R+L;
 Xl=L*n;
 Impedancja=(Z*Xl)/(Z+Xl);
printf("
Z=%d", Z) ;
printf("
Xl=%d", Xl)   ;
printf("
Impedancja=%d", Impedancja);

if (n==0)
{  printf("
 niepoprawna liczba" );
if (n==1)
{  printf("
 poprawna liczba" );
    }

   getch();
scanf("%d");
        return 0;
}
}
piasektt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MM
Podziękował: 29 razy

Błąd w programie

Post autor: piasektt »

Twój kod kompiluje się i uruchamia, lecz nie wiem co zrobić by program faktycznie obliczał tą impedancje, bo jak narazie to po wprowadzeniu wartości nie oblicza impedancji tylko się wyłącza.
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Błąd w programie

Post autor: kadiii »

Zakładając, że te wzorki w ogóle wyliczają impedancję to po pierwsze, przeczytaj jeszcze raz swój kod i sprawdź czy nie wykonujesz niezamierzonych operacji (hint->wczytywanie), po drugie najłatwiej ci będzie zatrzymywać program poleceniem

Kod: Zaznacz cały

system("pause");
wstawianym oczywiście bezpośrednio przed

Kod: Zaznacz cały

return 0;
, po trzecie czym jest dla ciebie sprawdzanie czy n=0 lub n=1, inne wartości są zakazane?(szczególnie, że przypuszczam, że n to u ciebie częstość kołowa). Pomyśl trochę nad tym kodem, jest on elementarny i powinieneś go zrozumieć, jeśli chcesz dalej uczyć się programowania(a warto ) Pozdro
ODPOWIEDZ