Witam,
Mam problem z zadaniem na informatykę, po kilku godzinach myślenia zwracam się do Was o pomoc. A więc treść jest taka:
Wykonaj arkusz pozwalający porównać zysk z lokaty terminowej dla trzech różnych okresów kapitalizacji odsetek (kapitał 1mln zł), oprocentowanie w lokacie rocznej wynosi 5,45% w skali roku, w lokacie półrocznej 5,55% w skali roku, a w lokacie 3-miesięcznej 6% w skali roku. Cały czas wychodzi mi że w lokacie rocznej po roku zysk wynosi 545zł, ale tak na zdrowy rozum wziąć od miliona to trochę za mało :/
wzór na procent składany to:
K = K0*(1+p/100)^n
gdzie:
K = kwota jaką uzyskamy po wyliczeniu
K0 - nasz kapitał jaki wkładamy
p - oprocentowanie w skali roku
n - ilość okresów
Przykład znaleziony na jednym forum (nie wiem czy poprawnie zrobiony):
Na lokatę 2-miesięczną wpłacamy 1000zł. Oprocentowanie tej lokaty wynosi 4%. Ile wyniesie stan konta po 2 miesiącach?
K0 = 1000zł
p% = 2/12 * 4% = 2/3%
n =1
K = 1000(1+2/3*100)^1 = 1006,66zł = stan naszego konta
Poniżej zamieszczam screena jak to ma mniej więcej wyglądać. Ponieważ dopiero co się zarejestrowałem nie mogę umieszczać linków, więc w linku poniżej należy usunąć spację po kropce
img237.imageshack. us/img237/3956/infabc7.jpg
lokata terminowa w excelu
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
lokata terminowa w excelu
Dla lokaty rocznej:
\(\displaystyle{ 1000000 (1+ \frac{5,45}{100})^n}\)
gdzie n oznacza ilość kapitalizacji czyli w tym wypadku ilość lat.
Dla lokaty półrocznej:
\(\displaystyle{ 1000000 (1+ \frac{ \frac{1}{2} 5,55}{100})^{2n}}\)
gdzie 2n oznacza ilość kapitalizacji.
Dla lokaty 3-miesięcznej:
\(\displaystyle{ 1000000 (1+ \frac{ \frac{1}{4} 6}{100})^{4n}}\)
gdzie 4n oznacza ilość kapitalizacji.
\(\displaystyle{ 1000000 (1+ \frac{5,45}{100})^n}\)
gdzie n oznacza ilość kapitalizacji czyli w tym wypadku ilość lat.
Dla lokaty półrocznej:
\(\displaystyle{ 1000000 (1+ \frac{ \frac{1}{2} 5,55}{100})^{2n}}\)
gdzie 2n oznacza ilość kapitalizacji.
Dla lokaty 3-miesięcznej:
\(\displaystyle{ 1000000 (1+ \frac{ \frac{1}{4} 6}{100})^{4n}}\)
gdzie 4n oznacza ilość kapitalizacji.