[C++] program na wartosci logiczne

Awatar użytkownika
refuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: knurów
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

[C++] program na wartosci logiczne

Post autor: refuss »

witam mam tu program ktory nie wiem czemu nie chce dzialac moglby mi ktos powiedziec co mam poprawic??

#include
#include
using namepsace std;
void Display()
{
cout
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

[C++] program na wartosci logiczne

Post autor: kadiii »

Jak wklejasz źródło to używaj znaczników

Kod: Zaznacz cały

[/b]
co do kodu to na pierwszy rzut oka widać błędy takie jak
[quote]using [b]namepsace[/b] std; [/quote] niby literówka, ale przecież kompilator po coś podaje komunikaty o błędach... Poza tym w klasie deklarujesz jakieś m a korzystasz z re...  w tym konstruktorze( jak nie mam?) przypisujesz do obiektu? Nie mówiąc już o "przeciążeniu" operatorów...

Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 54 razy

[C++] program na wartosci logiczne

Post autor: Rafal88K »

refuss pisze:moglby mi ktos powiedziec co mam poprawic??
Cały program, a na początku radziłbym przeczytać jakiś dobry kurs o programowaniu obiektowym (i nie tylko obiektowym, ogólnie to jakiś kurs podstaw programowania) w C++ i tak jak napisał Kadiii przeciążenie operatorów.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

[C++] program na wartosci logiczne

Post autor: soku11 »

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>
#include<cmath>
using namespace std;

class Complex
{
  private:
    double re;
    double im;
  public:
    Complex( double rr = 0, double ii = 0 ): re( rr ), im( ii ) { };

  double getIm() { return im; };
  double getRe() { return re;  };

  Complex operator*( Complex b );
  bool operator<   ( Complex b );
  bool operator==  ( Complex b );
  bool operator!=  ( Complex b );

  void Display();

};

void Complex::Display()
{
  cout << re << "+i*" << im << endl;
}

Complex Complex::operator*( Complex b )
{
  Complex temp( ( re * b.re -im * b.im ) , ( im * b.re + re * b.im ) );
  return temp;
}

bool Complex::operator<( Complex b )
{
  double mod1 = sqrt( pow( b.re, 2 ) + pow( b.im, 2 ) );
  double mod2 = sqrt( pow( b.re, 2 ) + pow( b.im, 2 ) );
  return ( ( mod1 < mod2 ) ? true : false );
}

bool Complex::operator==( Complex b )
{
  return ( ( ( re == b.re ) && ( im == b.im ) ) ? true : false);
}

bool Complex::operator!=(Complex b)
{
  return ( ( ( re != b.re ) && ( im != b.im ) ) ? true : false);
}

int main()
{
  Complex a(2,5);
  Complex b(1,5);

  a=a*b;
  a.Display();
}

Teraz powinno dzialac I rowniez radze sie zapoznac z ksiazka o C++ bo to sa podstawy. POZDRO
ODPOWIEDZ