Różnica liczb w standardzie IEEE 754

raV_P
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 paź 2007, o 22:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Różnica liczb w standardzie IEEE 754

Post autor: raV_P »

Oblicz wartość dziesiętną z dokładnością do 4 miejsc po przecinku różnicy L1 i L2
Powiedzcie mi czy dobrze robie, gdzie są błędy etc.
3. L1: 469FB800h
0100 0110 1001 1111 1011 1000 0000 0000
Z=0
C1=14
M=1,001111110111

L2: 3A12CCF7H
0011 1010 0001 0010 1100 1100 1111 0111
Z=0
C2=-11
M=01,00100101100110011110111

C1>C2, więc mantysę M2 dzielimy przez 2^(c1-c2), czyli przesuwamy ją c1-c2 bitów w prawo.
L1-L2=1,001111110111*2^14 -01,00100101100110011110111 * 2^-11 =
1,001111110111*2^14 - 0,000...duzo, duzo zer..0100100101100110011110111 * 2^14 = w przyblizeniu do 4 miejsca po przecinku = 1,001111110111*2^14 = L1 .
ODPOWIEDZ