uzupelnienie programu

kasiulek__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 4 razy

uzupelnienie programu

Post autor: kasiulek__ »

Mam do rozwiazania taki test i nie umiem sobie z nim poradzic , prosze pomozcie, musze to zrobic na jutro ;/ tam gdzie jest czerwony pytajnik to mam to uzupelnic

#include //P1
#include //P2
#include //P3
#define LDT 3 //P4
#define delta(a,b,c) b*b-4*a*c; //P5

//-------------------------------------------------
double Delta( ?a, ? b, ? c) //Fun.1
{ return b*b-4*a*c }


double Pierw(?a, ? b, ? c) //Fun.2
{return (-b+sqrt(delta(a,b,c)))/(2*a); }


? pierw(? a,?b, ? c) //Fun.3
{return (-b+sqrt(delta(a,b,c)))/(2*a);}

? sinXpX(? x) //Fun.4
{ if(?)return ?; //f4.2
else { return sin(x)/x};} //f.4.3

? sredn(? ld, float tab[]) //Fun.5
{
size_t n=0; double s=0;
while(n?ld)
{
s+=tab[n];?}
return s/(double)ld;
}



int main(int argc, char *argv[]) //I.1
{int tab[]={1,4,3}, ld=sizeof(tab)/sizeof(int); //I.2
char *text2="Wyniki", *text1="moje dane:"; //I.3
float delta, d2, S1, Tab[?]={2,4,2.5}; //I.4
const double A=4, S2; double delta1; //I.5
FILE *f=stdout; //I.6
S1=Pierw(0,5,-2,1.82); //I.7
delta=delta(3,A,tab[1]+tab[0]); //I.8
delta1=Delta(3,A,tab[1]+tab[0]); //I.9
sprintf(text2,"%s %d. %s%6.3g","L.danych=", ld,"delta wynosi", delta); //I.10

printf("\n%s %s\n",text1, text2); //I.11
printf("delta =%6.3f d2=%6.3f sin(tab[3])=%6.3f", delta, d2, sin(tab[3])); //I.12

S?=sredn(LDT,(float *)tab); //I.13
fprintf(f,"\nSredn= ? \n", S?); //I.14
getch(); //I.15
return argc; //I.16
}

I teraz jeszcze pytania testowe (moze byc wiecej niz jedna poprawna odpowiedz)
1. Zakresl zadani prawdziwe i poprawne opcje
a) po uzupelnieniu kod skompiluje sie poprawnie
b) kod ma bledy syntaktyczne ze wzgledu na:
b1. niewlasciwe insturkcje P1,P2,P3,P4,P5
b2. komentarze w rekordach P1-P4 i Fun.1 - Fun.5
b3. brak wymiaru tab[] w I.2
b4. nieporawne podstawienie ld =... w I.2
b5. nazwe 'delta' I.4 taka jak ma macro w P5
b6. bledne wywolanie macro w Fun.3 i w I.8
b7. bledne wywolania funkcji w I.12 , I.13, I.14, I.15
b8. nieznanej zmiennej 'stdout' w I.6 i blad w I.14

2. po usunieciu ewentualnych bledow kompilator zglosi ostrzezenia z powodu :
a. braku prototypu funkcji Fun.1 - Fun.5
b. zbednych nawiasow Fun.2 i Fun.3
c. braku nawiasow w Fun.1 , Fun.2 Fun.4 , I.8 , I.9
d. niezgodnosci typow argumentow w wywolaniu funkcji I.9, I.10, I.11
e. braku definicji funkcji sqrt() i sin()
f. braku prototypów funkcji sqrt() i sin()

3. jaki bedzie wynik wykonania I.7, I.8, I.9
a. wystapi blad arytmetyczny I.7/I.8/I.9
b. delta=delta1
c. delta\(\displaystyle{ \neq}\)delta1 (delta = .... ??, delta1=.... ??)
d. S1=2, S1=0, S1=2.6 (zaznacz wlasciwy)

4.wykonanie instrukcji I.10, I.11, I.12 spowoduje
a. zamazanie tekstow text1 lub/i text2 z powodu:
a1. nieodpowiedniego uzycia 'text2' w I.10
a2. spacji na liscie argumentow w I.12
a3. wywolania funkcji sin() w I.12
a4. blednych specyfikacji formatu I.10
a5. blednej listy argumentow w I.10
b. blad pamieci z powodu : a1, a2, a3, a4, a5

5.wartosc sin(tab[3]) wyliczona w I.12 jest : (uzasadnij)
a. rowna 0 bo ..................
b. nieokreslona bo.............
c. rowna ok 0.142 bo............

6. instrukcja I.15 jest :
a. zbedna bo nie daje zadnego efektu
b. niepoprawna bo brak jej prototypu
c. poprawna i potrzebna
d. niepoprawna bo nie podstawia wyniku funkcji

7. wywolanie funkcji sredn() w I.13 spowoduje:
a. blad pamieci z powodu blednego argumentu nr 2
b. poprawne obliczenie sredniej S?=?
c. wyliczenie blednej sredniej z powodu jak w a
d. zapetlenie programu

8. co dodac aby zapewnic niezawodnosc programu:
a. Fun1
b. Fun2
c. Fun3
d. Fun4
e. Fun5

9. jaki bedzie efekt wykonania kodu :
{char *tekst, *imie='Jan', *znak='J';
printf("\n%d=" , tekst); ..........................
printf("\n%s=" , znak);.........................
printf("\n%d=" , imie); ..........................
printf("\n%s=" , imie); ..........................
}
neecos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 5 gru 2007, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

uzupelnienie programu

Post autor: neecos »

Z zadnym z pytan nie umiesz sobie poradzic?:> Skad pochodzi ten test?
cozmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 4 sty 2008, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milanówek
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

uzupelnienie programu

Post autor: cozmo »

moze najpierw sie zastanow nad czescia zadan i skroc ilosc pytan.
ODPOWIEDZ