Zamiana kolejnosci w tablicy jednokierunkowej

profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana kolejnosci w tablicy jednokierunkowej

Post autor: profesorq »

Napisz funkcje która w wektorze (tablicy jednokierunkowej) zawierającym liczby rzeczywiste zamieni kolejność elementów na odwrotną(tablica oraz liczba jej elementów mają być przekazywane do podprogramu przez argumenty wywołania.

[ Dodano: 19 Stycznia 2008, 00:40 ]
Język C
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Zamiana kolejnosci w tablicy jednokierunkowej

Post autor: kadiii »

Nie wiem o jaki wektor do końca ci chodzi... Wektor to raczej klasa, czyli C++, ale wtedy nie byłoby potrzeby przekazywania do funkcji liczby elementów tablicy... Musisz się zdecydować
Z wektorem i funkcją z stl-a

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <algorithm>
#include <vector>
#define size 10
using namespace std;
int main ()
{
  vector<float> tab(size);
  vector<float>::iterator it;
  for (int i=0;i<size;i++) cin>>tab[i];
  reverse(tab.begin(),tab.end());    
  for (it=tab.begin(); it!=tab.end(); ++it)
    cout <<*it<<" ";
  cout << endl;
  return 0;
}
I jako zwykła tablica

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#define N 5
void reverse(float t[],int size)
{
 float temp;
 int i;
 for(i=0;i<(size/2);i++)
 {
  temp=t[i];
  t[i]=t[size-1-i];
  t[size-1-i]=temp;
 }
}
int main()
{
float tab[N];
 int i;
for(i=0;i<N;i++) scanf("%f",&tab[i]);
reverse(tab,N);
for(i=0;i<N;i++) printf("%f
",tab[i]);
return 0;
}
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Zamiana kolejnosci w tablicy jednokierunkowej

Post autor: profesorq »

jako zwykła tablica jednowymiarowa
dzieki
ODPOWIEDZ