[PHP/HTML] przeglądanie zawartości katalogu

Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

[PHP/HTML] przeglądanie zawartości katalogu

Post autor: Undre »

Niezbyt wiem, jak w obrębie jednego pliku php zrobić taki listing zawartości danego katalogu, aby w przypadku pojawienia się w nim plików skrypt zwracał hiperlinki do tych plików ( no, dotąd w sumie mam bo to proste ) natomiast w przypadku napotkania katalogu tworzył taki obiekt, po kliknięciu na który nastąpiłoby przeładowanie strony i listing tym razem od wskazanego katalogu. W przypadku wypisania katalogu z hiperlinkiem Apache normalnie otwiera sam katalog , co zbytnio mi się nie podoba. Kombinowałem jakoś, żeby dla katalogów tworzyć formularz i z wykorzystaniem tablic $_SESSION i $_POST modyfikować i przechowywać cały czas ścieżkę, dla której wykonywany jest cały listing, ale jak w formularzu zrobić napis umożliwiający kliknięcie nań - nie wiem. Jakieś pomysły ?
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

[PHP/HTML] przeglądanie zawartości katalogu

Post autor: smiechowiec »

Proponuję wykoryzstać GET do przekazania nazwy katalogu

Kod: Zaznacz cały

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<html>
<head>
        <title>Lista plikow</title>
</head>
<body>
<?php
 $kat = $_GET['katalog'];
 if (empty($kat))
   $kat = ".";
  else
   $kat = realpath($kat);
 echo "Zawartosc katalogu : " . $kat . "<br>";
 echo "<hr><br>";
 $katalog = dir($kat);

while($plik = $katalog->read()){
  if (is_dir($kat . "/" . $plik)) {
  echo "<A HREF='kat.php?katalog=$kat/$plik'>[" . $plik . "]</A><BR>";
  }
  else
 {
  echo "<A HREF='" . $plik . "'>" . $plik . "</A><BR>";
 }
}

$katalog->close();
 ?>
</body>
</html>
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

[PHP/HTML] przeglądanie zawartości katalogu

Post autor: Undre »

chciałbym właśnie obejść się bez GET ze względów bezpieczeństwa ... no chyba, że jakoś bym kontrolował ewentualne dłubanie w adresie ... inaczej się nie da ?
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

[PHP/HTML] przeglądanie zawartości katalogu

Post autor: smiechowiec »

Wtedy chyba trzeba by użyć jakieś pole typu hidden w formularzu, a do katalogów dodać obsługę OnClick() (w Java Script) i w obsłudze podstawić value klikniętego tekstu i wywołać submit dla formularza.
ODPOWIEDZ