[C++] funkcja zwracajaca wskaznik

chudiniii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 20 kwie 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 53 razy

[C++] funkcja zwracajaca wskaznik

Post autor: chudiniii »

TREŚĆ:

Napisać funkcję zwracającą wskaźnik do pierwszego wystąpienia znaku podanego przez użytkownika w łańcuchu s (lub NULL gdy nie występuje) oraz wykorzystać ją w programie testowym main()(program prosi użytkownika o podanie wyrazu, następnie o szukany znak. W ramach sprawdzenia poprawności działania, przy użyciu znalezionego adresu wyświetlana jest wartość znajdująca się pod adresem, który zwraca funkcja).

Z góry dziękuję, z pewnością odwdzięczę się punkcikami pomocy za skrypt programu.
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

[C++] funkcja zwracajaca wskaznik

Post autor: smiechowiec »

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
char *fpos(char *tabl, char znak) {
  char *tablica = NULL;
  while ((*tabl) && (*tabl != znak))
    tabl++;
  if (*tabl != NULL)
    tablica = tabl;
  return tablica;
}
  

int main(int argc, char *argv[]) {
  char wyraz[80];
  char znak; 
  char *wynik;
  printf("Podaj wyraz "); 
  scanf("%s", wyraz);
  fflush(stdin);
  printf("Podaj znak "); 
  scanf("%c", &znak);
  fflush(stdin);
  if (wynik = fpos(wyraz, znak))
    printf("%s
", wynik);
  else
    printf("Znak %c nie wystepje w %s
", znak, wyraz);
  return 0;
}
ODPOWIEDZ