[c++] schemat hornera

zxc18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 12 gru 2007, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 1 raz

[c++] schemat hornera

Post autor: zxc18 »

1. Napisać program, który obliczy wartość wielomianu n-stopnia o współczynnikach
rzeczywistych a0, a1, ... , an w punkcie x. Wartości współczynników, stopień wielomianu i
wartość x wprowadzamy z klawiatury. Do obliczenia wartości wielomianu zastosować
schemat Hornera. (uzyc dynamicznej alokacji ) ..

cos mi nie wychodzi :/
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

[c++] schemat hornera

Post autor: Undre »

a co juz masz, ze ci nie wychodzi ?
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

[c++] schemat hornera

Post autor: kadiii »

Schemat Hornera to chyba znasz, w skrócie chodzi o zapis wielomianu w taki sposób ((a0x+a1)x+a2)x ...itd.
Taki rozkład od razu pokazuje w jaki sposób wykonywania działań dzięki któremu wykonujemy jedynie n dodawań i n mnożeń dal wielomianu stopnia n. Co do dynamiczej alokacji to myślę, że może chodzić o tablicę współczynników tak właśnie alokowaną?
zxc18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 12 gru 2007, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 1 raz

[c++] schemat hornera

Post autor: zxc18 »

nie wiem jakiego algorytmu najlepiej uzyc kod to maly klopot ..

Kadii : tak znam schemat hornera, ale nie wiem jak to zapisac ...

btw: moglibysmy wrocic do tematu : https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=54693
Ostatnio zmieniony 4 sty 2008, o 20:01 przez zxc18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

[c++] schemat hornera

Post autor: kadiii »

Przecież algorytm wynika wprost ze wzoru:

Kod: Zaznacz cały

wartosc=wsp[0];
for(i=1;i<=n;i++)
{
 wartosc=wartosc*x+wsp[i];
}
Ostatnio zmieniony 4 sty 2008, o 20:14 przez kadiii, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ