[Ansi C] wielomiany

guardianangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 30 sie 2007, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: guardianangel »

mam problem z zadaniem z informatyki. mam napisac program ktory dodaje i mnozy dwa wielomiany (stopień i współczynniki mają być podane przez użytkownika) a ja nawet nie wiem jak zabrać się za wczytanie wielomianu :/
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: soku11 »

No to wczytywanie radze zrobic jakos tak:

Kod: Zaznacz cały

int wczytaj_wielomian(int *stopien, int wspolczynniki[],int *ilosc)
{
  int st=0,x=0,il=0;

  printf("Podaj stopien wielomianu: ");
  scanf("%d",&st);
  if(st<0)
  {
    printf("Niepoprawny stopien wielomianu!
");
    return -1;
  }

  for(x=0;x<=st;x++,il++)
  {
    if(x==0)
    printf("Podaj wyraz wolny: );
    printf("Podaj wspolczynnik przy x^%d: ");
    scanf("%d",wspolczynniki[x];
  }

  *stopien=st;
  *ilosc=il;
  return 0;
}
Niepsrawdzony kod ale powinien dzialac POZDRO
guardianangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 30 sie 2007, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: guardianangel »

ok dzięki troche zmodyfikowałam ale sam wielomian nie chce mi sie pokazać na ekranie tzn w formie a_n*x^n+...+a0... i właśnie nie wiem jak to uzyskać
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: kadiii »

Skoro przerobiłaś tamten kod i działa ci dobrze to w czym problem. Masz współczynniki w tablicy wspolczynniki. I teraz pętlą z warunkiem if(wspolczynniki) printf("%dx^%d",wspolczynniki,i);
guardianangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 30 sie 2007, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: guardianangel »

chodzi mi o to żeby program wypisał mi ten wielomian a jak narazie tylko wczytuje liczby i zamiast zapisać wzór to je dodaje
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: soku11 »

kadiii pisze:Skoro przerobiłaś tamten kod i działa ci dobrze to w czym problem. Masz współczynniki w tablicy wspolczynniki. I teraz pętlą z warunkiem if(wspolczynniki) printf("%dx^%d",wspolczynniki,i);


Tutaj ci przeciez kolega napisa jak wyswietlic ten wielomian... Wpisz sobie po wywolaniu tej mojej funkcji ten kod i zobacz a rezultat POZDRO
guardianangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 30 sie 2007, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: guardianangel »

wyskakuje błąd [Linker error] undefined reference to `WinMain@16' nie wiem o co chodzi
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: kadiii »

A stworzyłaś w ogóle funkcję główną?
guardianangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 30 sie 2007, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: guardianangel »

a no stworzyłam
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: Undre »

ten blad wyskakuje przy jakiejs linii kodu, mozesz ja wrzucic ?
guardianangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 30 sie 2007, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: guardianangel »

int wczytaj_wielomian(int *stopien, int wspolczynniki[100],int *ilosc) - przy tej non stop sie coś pojawia
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: kadiii »

Wklej cały swój kod będzie łałtwiej zauważyć jakiś błąd.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: Undre »

Czekajac na caly kod sam napisalem jakis badziew bodajze robiacy to co trzeba :

Kod: Zaznacz cały

// Dev C++ 4.9.9.2

#include <windows.h>
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main(int argc, char *argv[])
{
  int h=0,a=0,table[100],i;
  printf("Dawaj stopien : ");
  scanf("%d",&h);
  if( h<0 ) {
    printf("
Idz sie naucz co to stopien wielomianu ...");
    getchar();
    exit(0);
  }
  for( i=h ; i>-1 ; i-- ) {
    if( i>0 ) {
      printf("
Podaj wspolczynnik przy x^%d : ",i);
    } else {
      printf("
Podaj wyraz wolny : ");
    }
    scanf("%d",&table[i]);
  }
  for( i=h ; i>-1 ; i-- ) {
    if( i==h ) {
      printf("%d x^%d",table[i],i);
    } else {
      printf("+ %d x^%d",table[i],i);
    }
    if(i==0) { printf("
"); }
  }
  system("pause");
  return 0;
}
guardianangel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 30 sie 2007, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 3 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: guardianangel »

Dzięki wam wszystkim za pomoc czegoś nowego sie dowiedziałam ;p ok doszłam już do tego wszystkiego...soku11 Twój kod mi działa jak zamiast "int wczytaj_wielomian" wpisze sie "int main" ło jakie te programowaie to byyyyzyyyduuraaa... ale coż zrobić zaliczenie trzeba mieć ;p
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

[Ansi C] wielomiany

Post autor: Undre »

guardianangel pisze:Twój kod mi działa jak zamiast "int wczytaj_wielomian" wpisze sie "int main"


soku ci napisał funkcję, która wczytuje wielomian, trzeba było jej odpowiednio użyć wewnątrz main-a ( tj. wywołać )
ODPOWIEDZ