ma ktos pomysl jak sie zabrac za takie cos ?? : moge prosic o rady ??
utworzenie nowej danej typu STUDENT i przechowanie w tablicy wskaźników na struktury
STUDENT jej adresu, ?? jak to zrobic ?
Dzieki za pomoc ...
tablica wskaznikow na struktury ...
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
tablica wskaznikow na struktury ...
Proszę:
Kod: Zaznacz cały
typedef struct{
...//Treść struktury np. char imie[20];
}STUDENT;
STUDENT Student1;tworzymy zmienną Student1 typu STUDENT
STUDENT *tab[20];tworzymy tablicę 20 wskaźników na obiekty typu STUDENT
tab[0]=&Student1; przypisujemy pierwszej komórce adres zmiennej Student1
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
tablica wskaznikow na struktury ...
Ta tablica tab przechowuje adresy obiektów typu Student. Czyli w kolejnych komórkach masz kolejne adresy Studentów. I teraz zależy czego dynamiczną alokację chcesz wykonać. Jeżeli samego obiektu STUDENT to tak
tab=new STUDENT;//i-to inumer i+1Studenta
tab=new STUDENT;//i-to inumer i+1Studenta