Witam mam do napisa Warunki:
•Uczeń jest oceniany jeśli opuścił nie więcej niż jeden sprawdzian.
•Jeżeli uczeń uzyskał więcej niż dwie oceny niedostateczne ze sprawdzianów, nie może być klasyfikowany.
•Jeden sprawdzian opuszczony i jeden napisany na ocenę niedostateczną także wyklucza możliwość klasyfikacji
nie formułe ale nie daje rady tj:
zrobiłem tyle ale nie mogą powiązać tych formuł:
=JEŻELI(ILE.LICZB(H8:M8)=2;"Nie Klasyfikowany";ŚREDNIA(H9:M9))
ale co do trzeciego warunku to nic mi nie wychodzi
Excel formuła JEŻELI
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Excel formuła JEŻELI
Witaj, zauważ, że wszystko opiera się na sprawdzeniu warunku ilosc_jedynek + ilosc_nieobecnosci >2 wtedy nieklasyfikowany, w przeciwnym wypadku jeżeli liczba nieobecności jest równa 0 wtedy klasyfikujesz a w przeciwnym wypadku nie(sytuacja z 2 jedynkami i z 1 jedynką i jedną nieobecnością). Czyli sumujesz komórki z jedynkami funkcją LICZ.JEŻELI i dodajesz z sumą nieobecności. Jeżeli jest > 2 to nieklasyfikowany, w przeciwnym wypadku IF ilosc_nieobecnosci >0 nieklasyfikowany w przeciwnym wypadku liczysz średnią.
Swoją drogą jakieś strasznie restrykcyjne zasady, dziwi również nieklasyfikowanie przy jednej 1 i jednym nienapisanym sprawdzianie(a przy dwoch jedynkach już klasyfikujesz). Jeśli jesteś nauczycielem to warto trochę poluzować
Pozdrawiam i Wesołych Świąt
Swoją drogą jakieś strasznie restrykcyjne zasady, dziwi również nieklasyfikowanie przy jednej 1 i jednym nienapisanym sprawdzianie(a przy dwoch jedynkach już klasyfikujesz). Jeśli jesteś nauczycielem to warto trochę poluzować
Pozdrawiam i Wesołych Świąt
Excel formuła JEŻELI
kadiii pisze:Witaj, zauważ, że wszystko opiera się na sprawdzeniu warunku ilosc_jedynek + ilosc_nieobecnosci >2 wtedy nieklasyfikowany, w przeciwnym wypadku jeżeli liczba nieobecności jest równa 0 wtedy klasyfikujesz a w przeciwnym wypadku nie(sytuacja z 2 jedynkami i z 1 jedynką i jedną nieobecnością). Czyli sumujesz komórki z jedynkami funkcją LICZ.JEŻELI i dodajesz z sumą nieobecności. Jeżeli jest > 2 to nieklasyfikowany, w przeciwnym wypadku IF ilosc_nieobecnosci >0 nieklasyfikowany w przeciwnym wypadku liczysz średnią.
Swoją drogą jakieś strasznie restrykcyjne zasady, dziwi również nieklasyfikowanie przy jednej 1 i jednym nienapisanym sprawdzianie(a przy dwoch jedynkach już klasyfikujesz). Jeśli jesteś nauczycielem to warto trochę poluzować
Pozdrawiam i Wesołych Świąt
Wszystko OK ale jak to zrobić, próbuję i mi nie wychodzi (nie jestem nauczycielem, a to jest część zadania do zrobienia pozostałe zrobiłem i z tym się męczę i nic mi nie wychodzi)
Pozdrawiam Wesołych Świąt
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Excel formuła JEŻELI
Nie wiem jak masz zorganizowane komorki w arkuszu, ale moze zrobmy cos takiego :
kolumna - wykaz ocen ucznia
wiersz - ocena z jakiegos tam sprawdzianu
Zatem w Excelu wrzuce sobie 5 uczniow, z czego kazdy bedzie mial 12 komorek ( zakres B2 - F13 ). Pod kazda kolumna bedzie ta formula dla ucznia. Przyjmijmy tez, ze opuszczenie sprawdzianu to pozostawienie komorki pustej.
wygląda to mrocznie ale w zasadzie odpowiada postępowaniu :
kolumna - wykaz ocen ucznia
wiersz - ocena z jakiegos tam sprawdzianu
Zatem w Excelu wrzuce sobie 5 uczniow, z czego kazdy bedzie mial 12 komorek ( zakres B2 - F13 ). Pod kazda kolumna bedzie ta formula dla ucznia. Przyjmijmy tez, ze opuszczenie sprawdzianu to pozostawienie komorki pustej.
Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(ILE.WIERSZY(B2:B13)-ILE.NIEPUSTYCH(B2:B13)>1;"Nie klasyfikowany";JEŻELI(LICZ.JEŻELI(B2:B13;"=1")>2;"Nie klasyfikowany";JEŻELI(ORAZ((ILE.WIERSZY(B2:B13)-ILE.NIEPUSTYCH(B2:B13)=1);(LICZ.JEŻELI(B2:B13;"=1")=1));"Nie klasyfikowany";ŚREDNIA(B2:B13))))
w takim tam sobie schematycznym kodzieif ( nieobecności > 1 ) {
żegnaj();
} else if ( niedostatecznych > 2 ) {
żegnaj();
} else if ( ( nieobecności = 1 ) AND ( niedostatecznych = 1 ) ) {
żegnaj();
} else {
zdałeś_policz_średnią();
}
Excel formuła JEŻELI
Undre pisze:Nie wiem jak masz zorganizowane komorki w arkuszu, ale moze zrobmy cos takiego :
kolumna - wykaz ocen ucznia
wiersz - ocena z jakiegos tam sprawdzianu
Zatem w Excelu wrzuce sobie 5 uczniow, z czego kazdy bedzie mial 12 komorek ( zakres B2 - F13 ). Pod kazda kolumna bedzie ta formula dla ucznia. Przyjmijmy tez, ze opuszczenie sprawdzianu to pozostawienie komorki pustej.
wygląda to mrocznie ale w zasadzie odpowiada postępowaniu :Kod: Zaznacz cały
=JEŻELI(ILE.WIERSZY(B2:B13)-ILE.NIEPUSTYCH(B2:B13)>1;"Nie klasyfikowany";JEŻELI(LICZ.JEŻELI(B2:B13;"=1")>2;"Nie klasyfikowany";JEŻELI(ORAZ((ILE.WIERSZY(B2:B13)-ILE.NIEPUSTYCH(B2:B13)=1);(LICZ.JEŻELI(B2:B13;"=1")=1));"Nie klasyfikowany";ŚREDNIA(B2:B13))))
w takim tam sobie schematycznym kodzieif ( nieobecności > 1 ) {
żegnaj();
} else if ( niedostatecznych > 2 ) {
żegnaj();
} else if ( ( nieobecności = 1 ) AND ( niedostatecznych = 1 ) ) {
żegnaj();
} else {
zdałeś_policz_średnią();
}
Dzięki Undre Wszystko Działa Pozdrawiam