średnia arytmetyczna i wariancja w C

Fristajler_2005

średnia arytmetyczna i wariancja w C

Post autor: Fristajler_2005 »

Mam ostatnie zadanie do wykonania. Załóżmy, ze mamy tablicę jednowymiarową o elementach [5, 87, 22, 45, 33, 78, 1]. Zadaniem programu jest wypisać wariancję i średnią arytmetyczną tych liczb z tablicy. Będę wdzięczny za rozwiązanie. Ostatnie zadanie, jakie mam do zrobienia.
MGT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 20 razy

średnia arytmetyczna i wariancja w C

Post autor: MGT »

Jeśli pamiętam czym jest wariancja
i jeśli się nigdzie nie pomyliłem

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
#define ILE 7

int main(void)
{
int tab[ILE] = {5, 87, 22, 45, 33, 78, 1};
int i;
double arytmetyczna = 0.0,
       wariancja = 0.0;

for(i=0;i<ILE;i++)
	arytmetyczna += tab[i];
arytmetyczna /= ILE;

for(i=0;i<ILE;i++)
	wariancja += (tab[i]-arytmetyczna)*(tab[i]-arytmetyczna);
wariancja /= ILE;

printf("arytmetyczna = %lf
wariancja = %lf",arytmetyczna,wariancja);
return 0;
}
Fristajler_2005

średnia arytmetyczna i wariancja w C

Post autor: Fristajler_2005 »

Ziom. Dzięki !!
ODPOWIEDZ