Problem z dwoma programikami w C

Fristajler_2005

Problem z dwoma programikami w C

Post autor: Fristajler_2005 »

Witam. Mam następujący problem. Do napisania mam dwa programy. Oto ich treści:

Program 1 - Należy napisać program, który posortuje nam elementy z tablicy jednowymiarowej o elementach 1, 2, 5, 4, 3 i wypisze na ekran.

Program 2 - Taka sama treść, jak dla programu pierwszego z tym, że należy użyć funkcji sortującej.

Będę bardzo wdzięczny za rozwiązanie. Niby proste, a nie mogę sobie z tym poradzić ;/
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Problem z dwoma programikami w C

Post autor: smiechowiec »

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>

#define ROZMIARTABLICY 5

/* sortowanie danych  */
int sort(int tab[ROZMIARTABLICY]) {
  
    int i, ibufor, j, imin = 0;
    
    for( j = 0; j < ROZMIARTABLICY; j++) {
      imin = j;
      for( i = j + 1; i < ROZMIARTABLICY; i++) {
        if (tab[i] < tab[imin])
          imin = i;
      }
      ibufor = tab[j];
      tab[j] = tab[imin];
      tab[imin] = ibufor;
    }
    return 0;
}

/* wypisanie danych  */
int wypisz(int tab[ROZMIARTABLICY]) {
  int i;
  for(i = 0; i < ROZMIARTABLICY; i++)
    printf("%i, ", tab[i]);
  puts("");
  return 0;
}


int main() {
  int tab[] = {1, 2, 5, 4, 3};
  printf("%s", "Dane wejsciowe   ");
  wypisz(tab);
  sort(tab);
  printf("%s", "Dane posortowane ");
  wypisz(tab);
  return 0;
}
Fristajler_2005

Problem z dwoma programikami w C

Post autor: Fristajler_2005 »

O. Fajnie. 2 w1. Dzięki
ODPOWIEDZ