algorytm największa z liczb

kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

algorytm największa z liczb

Post autor: kkk »

Witam!
Jak napisać schemat lokowy algorytmu, tak aby wybierał największą z n liczb?
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

algorytm największa z liczb

Post autor: kadiii »

Liczby od 1 do n masz przechowujesz w tablicy. Ustawiasz wartość zmiennej maksimum na pierwszym elemencie. Zmiennej przechowującej indeks tablicy przypisujesz wartość 2.

Kod: Zaznacz cały

START-[i:=2 , maksimum=t[1] ]
                         I
                         *
                   <i<=n> - [Wypisz maksimum]-KONIEC
                   |
                <t[i]>maksimum>
                   |                     |
   maksimum:=t[i]           | 
                       _____
                           |
                       [i:=i+1]
                           |
                           *(Wróć do gwiazdki)
ODPOWIEDZ