funckja =indeks elementu z najwieksza wartoscia pola

profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

funckja =indeks elementu z najwieksza wartoscia pola

Post autor: profesorq »

Napisz funkcję która jako argument wywołania otrzymuje zmienna podanego niżej typu i zwróci indeks elementu zawierającego największą wartość pola dana. jeżeli w tablicy jest więcej niż jeden element o takiej wartości, to funkcja ma zwrócić indeks ostatniego takiego elementu

Kod: Zaznacz cały

#define N 60
typedef struct{
double dana:
char tekst[30];
}tab[N]
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

funckja =indeks elementu z najwieksza wartoscia pola

Post autor: soku11 »

Kod: Zaznacz cały

unsigned int funkcja (tab tablica)
{
  unsigned int indeks=0,x;
  double max;

  max=tablica[0].dana;
  for(x=1;x<60;x++)
    if(tablica[x].dana >= max)
    {
      max=tablica[x].dana;
      indeks=x;
    }

  return indeks;
}
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

funckja =indeks elementu z najwieksza wartoscia pola

Post autor: profesorq »

do czego w strukturze jest char tekst[30]; ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

funckja =indeks elementu z najwieksza wartoscia pola

Post autor: soku11 »

Hehe nie wiem po co :) Nie jest przeciez napisane, ze trzeba uzyc wszystkiego :P BTW. W mojej grupie bylo trzeba zwrocic wskaznik na pierwszy element wlasnie tego char'a a nie indeks tablicy :P POZDRO
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

funckja =indeks elementu z najwieksza wartoscia pola

Post autor: profesorq »

aha
moglbys napisac ta swoja funkcje ktora zwraca wskaznik
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

funckja =indeks elementu z najwieksza wartoscia pola

Post autor: soku11 »

Zrobie wszystko to samo tylko, ze ma zwracac wskaznik, bo ja mialem nieco zmieniona tresc:

Kod: Zaznacz cały

char* funkcja (tab tablica)
{
  unsigned int x;
  double max;
  char* zwroc;


  zwroc=tablica[0]->tekst;
  max=tablica[0].dana;

  for(x=1;x<60;x++)
    if(tablica[x].dana >= max)
    {
      max=tablica[x].dana;
      zwroc=tablica[x]->tekst;
    }

  return zwroc;
} 
Chyba jakos tak to powinno byc POZDRO
ODPOWIEDZ