Funkcja
double trapez(double p, double q, double h)
{
return h*(p + q)/2;
}
oblicza pole powierzchni trapezu o bokach a, b i wysokości h. Zastosować tą funkcję do
obliczenia pola powierzchni figury ograniczonej krzywą
y = ax2 + bx + c oraz prostymi y = 0, x = xp , x = xk z zadaną dokładnością ε.
Dane: a, b, c – współczynniki paraboli,
xp, xk - ograniczenia przedziału wartości x,
ε - dokładność obliczenia
Uwaga: Zastosować metodę polegającą na obliczaniu sumy pól trapezów stanowiących
wynik kolejnych podziałów przedziału na 2, 4, 8, 16, ... części. Procedurę kolejnych
podziałów zakończyć jeżeli sumy pól trapezów częściowych po n-tym kroku podziału Fn i po
kolejnym n+1 kroku Fn+1 spełniają zależność:
\(\displaystyle{ \frac{|F_{n+1} - F_{n}|}{|F_{n}|} }\)
C++ /pole pod wykresem funkcji kwadratowej
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
C++ /pole pod wykresem funkcji kwadratowej
Ale co ci nie dziala ? Funkcja trapez zwraca imo poprawny wynik, zasada dzialania aplikacji jest chyba tez prosta, w koncu co trudnego moze byc w calkowaniu metoda trapezow ... Moze wrzuc kod i opisz czemu cos ci nie dziala