witam!
mam problem z kilkoma zadaniami.
1. w programie C.a.R mam juz narysowany osmiokąt i mam zrobic makro tego osmiokatu, a nie mam pojecia w jakiej kolejnosci co ustawic.
2. mam zapisac liczbe \(\displaystyle{ 211,12 _{3}}\) w systemie dziesietnym.
3. znalezc 3 sposob (algorytm) na obliczenie ilosci bitow na 4 bajtach. [mam juz sposob "in situ" i z przenoszeniem danych]
4. procedura w logo na szescian w perspective i na globus (poludniki).
Bardzo prosze o pomoc.
bajty, CaR, logo
- stozek-twarozek
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
bajty, CaR, logo
W czym problem ? Ta liczba to \(\displaystyle{ 2 3^2 + 1 3 + 1 + 1 3^{-1} + 2 3^{-2}}\) ... tylko policzyć to trzebastozek-twarozek pisze:2. mam zapisac liczbe \(\displaystyle{ 211,12 _{3}}\) w systemie dziesietnym.
Mógłbyś to jakoś rozwinąć, bo nie bardzo chwytam o co chodzistozek-twarozek pisze:znalezc 3 sposob (algorytm) na obliczenie ilosci bitow na 4 bajtach. [mam juz sposob "in situ" i z przenoszeniem danych]
PS Co to jest program C.a.R ?
- stozek-twarozek
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
bajty, CaR, logo
dlaczego tak jest?Undre pisze: W czym problem ? Ta liczba to \(\displaystyle{ 2 3^2 + 1 3 + 1 + 1 3^{-1} + 2 3^{-2}}\) ... tylko policzyć to trzeba
jak na dziesietny to nie powinny tam byc 10?
dla mnie problem, bo mnie dzis nie bylo na lekcji, a zadanie jest z dnia na dzien
I sposob: ze zmiana miejsca i dodatkowa zmienna
z:=x
x:=y
y:=z
x|y|z
1|3|?
1|3|1
3|3|1
3|1|1
II sposob in situ [tzw w miejscu]
x:=x+y
y:=x-y
x|y
a|b
a+b|b
a+b|a
b|a
CaR to program do tworzenia precyzyjnych rysunkow geometrycznych
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
bajty, CaR, logo
No wlasnie nie. Zapis liczby w danym systemie liczbowym opisuje wzor :stozek-twarozek pisze:dlaczego tak jest?
jak na dziesietny to nie powinny tam byc 10?
\(\displaystyle{ W_p = \sum_{i=0}^{n-1} W_i p^i}\)
Gdzie p to liczba określająca system liczbowy ( np jak masz dziesiętny to p=10 ) a \(\displaystyle{ W_i}\) to wartość przy odpowiedniej potędze p. Ciężko to imo słownie nazwać, u nas mówiono na to wskaźnik, ale też chyba dodawano że przy odpowiedniej potędze. Anyway - myśląc w kategoriach systemu nam najbardziej znanego 0 dziesiętnego :
\(\displaystyle{ 345 = 3 10^2 + 4 10^1 + 5 10^0}\) naszym \(\displaystyle{ W_i}\) są "setki", "dziesiątki" i "jedności".
Oczywiście trudno zastosować te słowa w systemie np trójkowym. Ponadto warto zauważyć, że zawsze \(\displaystyle{ W_i ( 0, 1, ..., p-1)}\). Wzór można znaleźć choćby w internecie, jest on imo niedoskonały jeżeli chodzi o zapis liczb z rozwinięciami po przecinku, bo zwyczajnie nie uwzględnia takich sytuacji. Można by więc imo zmodyfikować ten wzorek ciutkę. btw "n" we wzorze to liczba występujących cyfr.
PS Fajny avatarek, widzialem juz to logo w dystrybucji Pardusa ( turecki linux ) a jak poprycialem to nawet znalazlem
- stozek-twarozek
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy