prosze o pomoc przynajmniej w zadaniach (bardzo bym prosila o zrobienie gotowych tylko zebym je sprawdzila w pascalu, bo jutro kartkowka!! ) Z GÓRY DZIEKUJE ZA POMOC!!
1. Napisac program właczania do tablicy t zawierajacej uporzadkowane liczny dodatkowej liczby bez naruszania istniejacego porzadku.
2. Napisac program tworzenia dwuwumiarowej tablicy t jednowymiarowej tablicy b zawierajacej sumy elementów z poszczeglonych wierszy tablicy t i jednowymiarowej tablicy c zawierajacej sumy elementow z kolejnych kolumn tablicy t.
3. Napisac program wyznaczania iloczynu oraz sumy elementow talblicy dwuwymiarowej roznych od zera.
4. Napisac program obliczania sumy tych elementow tablicy dwuwymiarowej ktorych oba indeksy sa liczbami parzystymi
5. Napisac prgram obliczania sumy elementow tablicy dwuwymiarowej lezacych na przekatnych przecinajacych sie w punkcie o wspolrzednych k,l
6. Napisac program zamiany i-tego wiersza j-tą kolumną, gdzie i oraz j sa odpowiednio numerami wiesza i kolumny, na przecieciu ktorych jest umieszczony element maksymalny. Tablica zawiera n wierszy i n kolumn.
7. Napisac program sumowania elementow powyzej głownej przekatnej w tablicy dwuwymiarowej.
Zadania z tablic
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Zadania z tablic
jesli oczekujesz ze ktos Ci all zadania od zera zrobi to ....
zadanka nie sa trudne nawet dla poczatkujacych koderow wiec moze napisz z czym masz konkretnie problem to ktos Ci pomoze:)
zadanka nie sa trudne nawet dla poczatkujacych koderow wiec moze napisz z czym masz konkretnie problem to ktos Ci pomoze:)
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Zadania z tablic
Zrobiłem zadanie nr 2 w Pascalu ale tak zeby mozna podac liczbe wierszy i kolumn - no ale uproszczenie kodu to chyba banał w porównaniu z pisaniem od zera
Kod: Zaznacz cały
program Macierz ;
uses Crt ;
var
i, j, s : integer;
tab : array [1..19] of array[1..19] of integer;
pozioma : array [1..19] of longint;
pionowa : array [1..19] of longint;
lw, lk : byte;
begin
ClrScr;
textcolor(12);
writeln('Mamy macierz A ;)');
write('Podaj liczbe; wierszy w tej macierzy:');
readln(lw);
write('Podaj liczbe; kolumn:');
readln(lk);
for i:=1 to lw do
for j:=1 to lk do
begin
write('Podaj element macierzy A o indeksach [',i,';',j,'] :');
readln(tab[i,j]);
end;
ClrScr;
Writeln('Macierz A :');
for i:=1 to lw do
for j:=1 to lk do
begin
gotoxy(2+4*j,2+i);
write(tab[i,j]);
end;
readln;
s:=0;
Writeln('Macierz sum elementow kolumn:');
for i:=1 to lw do
begin
s:=0;
for j:=1 to lk do
s:=s+tab[i,j];
pozioma[i]:=s;
end;
for i:=1 to lw do
begin
gotoxy(6,wherey);
writeln(pozioma[i]);
end;
s:=0;
readln;
Writeln('Macierz sum elementow wierszy:');
for j:=1 to lk do
begin
s:=0;
for i:=1 to lw do
begin
s:=s+tab[i,j];
pionowa[j]:=s;
end;
end;
for j:=1 to lk do
begin
GotoXY(2+4*j,wherey);
write(pionowa[j]);
end;
readln;
end.