Liczby zmiennoprzecinkowe w delphi.

pover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 23 lut 2007, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 18 razy

Liczby zmiennoprzecinkowe w delphi.

Post autor: pover »

Mam do napisania taki oto program:

Liczby rzeczywiste zakodowane w formacie zmiennoprzecinkowym należą do skończonego zbioru wartości. Czyli jest tak mała liczba dodatnia, że mniejsza od niej jest zerem. Program wyznacza metodą numeryczną (trzeba ją wymyślić) najmniejszą dodatnią liczbę rzeczywistą typu Single, Real (=Double) i Exteneded.


Ma ktos moze jakis pomysł??
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Liczby zmiennoprzecinkowe w delphi.

Post autor: smiechowiec »

Proponuję

Kod: Zaznacz cały

#include <stdio.h>
float f0 = 1.0, flast;

int main() {
  do  {
	  flast = f0;
	  f0 = f0 / 2;
  } while( f0 > 0);
  printf("Najmniejsza liczba wynosi %g
", flast);
  return 0;
}
pover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 23 lut 2007, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 18 razy

Liczby zmiennoprzecinkowe w delphi.

Post autor: pover »

Hmm... Mi to wyglada na C++ a nie Delphi
smiechowiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łostowice
Pomógł: 146 razy

Liczby zmiennoprzecinkowe w delphi.

Post autor: smiechowiec »

o jej, faktycznie delphi
zrobimy to w darmowym turbo pascalu 5.5

Kod: Zaznacz cały

var
  f0, f1 : Real;

begin
  f0 := 1.0;
  repeat
    f1 := f0;
    f0 := f0 / 2;
  until (f0 = 0.0);
  WriteLn('Najmniejsza liczba wynosi  ', f1);
end.
pover
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 23 lut 2007, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 18 razy

Liczby zmiennoprzecinkowe w delphi.

Post autor: pover »

O to mi chodzilo, wszystko pieknie dziala Dzieki! Mam jeszcze jeden program do zrobienia, ale jest raczej zbyt czasochlonny wiec nie bede juz zawracal glowy.

Jeszcze raz dziekuje. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ