Algorytm szybkiego obliczania reszty z dzielenia.

barytek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw

Algorytm szybkiego obliczania reszty z dzielenia.

Post autor: barytek »

Czy istnieje jakiś szybki algorytm obliczania reszty z dzielenia? Nie potrzebuje wyniku dzielenia tylko samą resztę. Chcę dzielić liczby dwójkowe. Algorytm do obliczania CRC dość szybko oblicza resztę, ale z dzielenia wielomianów, a mi trzeba dzielić zwykłe liczby.
KARQL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 paź 2007, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skomielna Biała
Pomógł: 4 razy

Algorytm szybkiego obliczania reszty z dzielenia.

Post autor: KARQL »

Możesz zobaczyć tutaj:
main.edu.pl/user.phtml?op=lesson&n=32
MGT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 20 razy

Algorytm szybkiego obliczania reszty z dzielenia.

Post autor: MGT »

Polecam dzielenie w słupku, jak w podstawówce. Wrzucasz liczbę do tablicy znaków i odejmujesz dzielnik od możliwie najstarszej liczby znaczącej.

Np:

Kod: Zaznacz cały

 2457 : 22

 24
-22
--------
  25
 -22
--------
    37
   -22
--------
    15 < 22 => r = 15
l_smolinski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 cze 2008, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ostrow

Algorytm szybkiego obliczania reszty z dzielenia.

Post autor: l_smolinski »

Ciekawi mnie jak ten algorytm zadziała z takimi danymi bo coś mi tu nie gra:

2457:27


pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kwak2k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 paź 2008, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 6 razy

Algorytm szybkiego obliczania reszty z dzielenia.

Post autor: kwak2k »

barytek pisze:Czy istnieje jakiś szybki algorytm obliczania reszty z dzielenia? Nie potrzebuje wyniku dzielenia tylko samą resztę. Chcę dzielić liczby dwójkowe. Algorytm do obliczania CRC dość szybko oblicza resztę, ale z dzielenia wielomianów, a mi trzeba dzielić zwykłe liczby.
jesli ci chodzi o informatyczne rozwiazanie to np w c masz x % a = reszta z dzielenia x przez a (tzw mod)
reszte z dzielenia oblicza procesor (komendy dzielenia div i podobne) wiec chyba szybciej nie bedzie jesli chcesz algorytm wlasnoreczny (no chyba ze dzielenie przez wielokrotnosc 2 to wtedy mozna przesuwac bity w prawo a potem w lewo i reszta to to co zniknie [czy bedzie szybsze od div(raczej nie))

ale jesli musisz algorytm to jak kolega powyzej napisal.
MGT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 20 razy

Algorytm szybkiego obliczania reszty z dzielenia.

Post autor: MGT »

l_smolinski pisze:Ciekawi mnie jak ten algorytm zadziała z takimi danymi bo coś mi tu nie gra:

2457:27

Kod: Zaznacz cały


 2457 : 27

 245
-243
-----
     27
    -27
    ----
       0 => r = 0

ODPOWIEDZ