[Algorytmy] Algorytmika i programowanie

shogunmastek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 maja 2022, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

[Algorytmy] Algorytmika i programowanie

Post autor: shogunmastek »

Hejka, mam pytanie, bo mam takie o to zadanie: Dane są suma i iloczyn dwóch liczb całkowitych. Narysuj schemat blokowy algorytmu znajdującego te liczby. \(\displaystyle{ x+y=s}\), \(\displaystyle{ x \cdot y=i}\)
Nie za bardzo wiem jak się zabrać za to zadanie, do jakiej postaci doprawadzić to by móc to przedstawić za pomocą algorytmu blokowego.
Ponury123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 5 lip 2015, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie wiem
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 24 razy

Re: [Algorytmy] Algorytmika i programowanie

Post autor: Ponury123 »

Treść zadania mówi, że wiesz ile wynosi \(\displaystyle{ x+y}\) i \(\displaystyle{ x \cdot y}\), załóżmy, więc, że masz dane
\(\displaystyle{
\begin{cases} x+y =10\\ x \cdot y = 25 \end{cases}
}\)

myślę, że w tym momencie już coś powinno Ci zaskoczyć, taki układ równań zawsze możesz wyrazić w postaci równania kwadratowego. Zadanie sprowadza się do narysowania schematu blokowego który znajduje jego rozwiązania.
ODPOWIEDZ