Scilab

Versum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2022, o 11:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Scilab

Post autor: Versum »

Ogarnia ktos scilaba i wie jak zrobic aby obliczyc min nad glowna przekatna niestety z triu mi nie wychodzi zbytnio.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Scilab

Post autor: janusz47 »

Scilab 6.0.2.

Kod: Zaznacz cały


Wykonanie rozruchu:
  ładowanie środowiska początkowego

--> m=4
 m  = 

   4.


--> n = 5
 n  = 

   5.


--> a = rand(m,n)
 a  = 

   0.2113249   0.6653811   0.8782165   0.7263507   0.2312237
   0.7560439   0.6283918   0.068374    0.1985144   0.2164633
   0.0002211   0.8497452   0.5608486   0.5442573   0.8833888
   0.3303271   0.685731    0.6623569   0.2320748   0.6525135


--> diag(a,1)
 ans  =

   0.6653811
   0.068374
   0.5442573
   0.6525135


--> sum(diag(a,1))
 ans  =

   1.930526
   
   min(diag(a,1))
   
   ans = 0.068374

Versum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2022, o 11:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Scilab

Post autor: Versum »

To analizuje tylko 1 przekątną nad tym polem a ja chce aby wszystko co nad brało pod uwagę:
Mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

function wynik=tablica(N)   
    tab=int(10*rand(N,N))   
     q=diag(tab,1)
     w=sum(diag(tab,1))
     odp=min(diag(tab,1))


    wynik=disp(tab,odp)  
endfunction
Dodano po 27 minutach 48 sekundach:

Kod: Zaznacz cały

while (w<N)
     a=min(diag(tab,w))
     
     
     w=w+1
     end
Dodano po 43 sekundach:
ogolnie wymyslilem cos takiego ale nie wiem jak zapisywac dane po kazdej petli
Ostatnio zmieniony 20 sty 2022, o 18:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak tagów [code].
Ponury123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 5 lip 2015, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie wiem
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Scilab

Post autor: Ponury123 »

Ogarnij sobie jakaś strukturę jak tablica, albo lista, vector, cokolwiek tam jest i wrzucaj tam.
ODPOWIEDZ