[Teoria obliczeń] P=NP?

login1977
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 27 paź 2017, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

[Teoria obliczeń] P=NP?

Post autor: login1977 »

Problem \(\displaystyle{ P=NP?}\) jest \(\displaystyle{ NP-zupełny}\) więc \(\displaystyle{ P=NP}\). Czy takie rozumowanie jest poprawne?
Ostatnio zmieniony 5 sie 2021, o 10:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: P=NP?

Post autor: Dasio11 »

Nie.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 793
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: P=NP?

Post autor: Slup »

Możliwe, że jest.
login1977
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 27 paź 2017, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Re: P=NP?

Post autor: login1977 »

A może takie jest poprawne: Problem \(\displaystyle{ P=NP}\) jest \(\displaystyle{ NP}\). Załóżmy, że istnieje jakiś algorytm rozwiązujący zagadnienie \(\displaystyle{ P=NP}\) w czasie wielomianowym więc jest \(\displaystyle{ P}\) co daje sprzeczność z tym że jest \(\displaystyle{ NP}\).
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: P=NP?

Post autor: Dasio11 »

Zimno. ;>
login1977
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 27 paź 2017, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Re: P=NP?

Post autor: login1977 »

Czy problem rozszerzania się Wszechświata jest \(\displaystyle{ NP}\) ?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: P=NP?

Post autor: AiDi »

A czym niby jest "problem rozszerzania się Wszechświata" w tym kontekście?
login1977
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 27 paź 2017, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Re: P=NP?

Post autor: login1977 »

Ok. To nie jest problem. Masz rację. A problem następujący: Czy wszechświat nie jest deterministyczny? Czy to problem \(\displaystyle{ NP}\) ?
ODPOWIEDZ