Mam takie zadanie, nie za bardzo jeszcze ogarniam jak mam zrobić to zadanie, więc może ktoś pomoże.
Napisać program, który czyta z wejścia liczby całkowite aż do napotkania liczby ujemnej, a następnie zwraca największy/najmniejszy element z wczytanych liczb (z pominięciem ostatniej, ujemnej liczby).
[C++] Największy element z wczytanych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 maja 2020, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 16
[C++] Największy element z wczytanych
Ostatnio zmieniony 26 maja 2020, o 05:08 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nazwa tematu.
Powód: Nazwa tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 5 lip 2015, o 14:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: C++
1. Jak wczytać liczby w C++
2. Zmienna max i min( w zależności czy największa, czy najmniejsza)
3. Przy wczytaniu liczby sprawdzasz czy jest ujemna(if)
4. Przy wczytaniu kolejnej liczby, funkcja warunkowa(if) sprawdzasz czy jest większa/mniejsza od max/min
2. Zmienna max i min( w zależności czy największa, czy najmniejsza)
3. Przy wczytaniu liczby sprawdzasz czy jest ujemna(if)
4. Przy wczytaniu kolejnej liczby, funkcja warunkowa(if) sprawdzasz czy jest większa/mniejsza od max/min
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: C++
Domyślam się, że mogą być problemy z algorytmem na liczbę najmniejszą. Nie jestem ekspertem, ale się wypowiem.
Deklarujemy zmienną, która ma przechować informacje o tej najmniejszej liczbie. Może mieć oczywiście jakąkolwiek nazwę np. \(\displaystyle{ mini}\). Przypisujemy jej wartość największą dla danego typu zmiennej. Dla \(\displaystyle{ int}\) to będzie bodajże \(\displaystyle{ 32768}\).
Potem, jak zaczytujemy liczby od użytkownika, porównujemy \(\displaystyle{ mini}\) z liczbą zaczytaną. Jeżeli liczba zaczytana \(\displaystyle{ x}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ mini}\), to liczba zaczytana jest nową najmniejszą liczbą czyli \(\displaystyle{ mini=x}\). A jeżeli \(\displaystyle{ x}\) nie jest mniejsze od \(\displaystyle{ mini}\), to nic się nie dzieje.
Deklarujemy zmienną, która ma przechować informacje o tej najmniejszej liczbie. Może mieć oczywiście jakąkolwiek nazwę np. \(\displaystyle{ mini}\). Przypisujemy jej wartość największą dla danego typu zmiennej. Dla \(\displaystyle{ int}\) to będzie bodajże \(\displaystyle{ 32768}\).
Potem, jak zaczytujemy liczby od użytkownika, porównujemy \(\displaystyle{ mini}\) z liczbą zaczytaną. Jeżeli liczba zaczytana \(\displaystyle{ x}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ mini}\), to liczba zaczytana jest nową najmniejszą liczbą czyli \(\displaystyle{ mini=x}\). A jeżeli \(\displaystyle{ x}\) nie jest mniejsze od \(\displaystyle{ mini}\), to nic się nie dzieje.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 5 lip 2015, o 14:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: [C++] Największy element z wczytanych
W takim podejściu lepiej skorzystać ze stałych, np. INT_MAX, INT_MIN, można też przyjąć wartość pierwszej wczytanej liczby jako min/max.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: [C++] Największy element z wczytanych
A dla wartości największej robi się podobnie tylko zamiast \(\displaystyle{ 32768}\) zmienna będzie miała wartość zero, bo nie uznajemy liczb ujemnych \(\displaystyle{ maks=0}\).