Potrzebuje wylosować 100 licz z przedziału \(\displaystyle{ p,k}\) a następnie zsumować te podzielne przez 3
Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <time.h>
#include<stddef.h>
#include<math.h>
using namespace std;
int main()
{
int tab[100],i;
int k,p,suma;
srand (time(NULL));
cout << "Patryk Zielewski" << endl;
cout<<"podaj p"<<endl;
cin>>p;
cout<<"podaj k"<<endl;
cin>>k;
for(int i=p; i<=k; i++)
{
tab[i]=rand()%(k-p+1)+p;
cout<<tab[i]<<endl;}
if (tab[i]%3==0);
cout<<tab[i];}
suma+=tab[i];}
cout<<"suma liczb podzielnych przez 3 to:"<<suma<<endl;
return 0;}
Pozdrawiam