Dobry wieczór,
w jaki sposób zamienic \(\displaystyle{ (170,5)_{10}}\) na \(\displaystyle{ (A)_3}\)
i \(\displaystyle{ (0,23)_{10}}\) na \(\displaystyle{ (B)_2}\)
szczególnie w drugim przypadku, czy jest na to jakiś sprytny sposób?
[Systemy liczbowe] Zamiana na ternarny i binarny
[Systemy liczbowe] Zamiana na ternarny i binarny
Ostatnio zmieniony 13 paź 2019, o 01:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: [Systemy liczbowe] Zamiana na ternarny i binarny
Może taki:
\(\displaystyle{ (170,5)_{10}=\left( 170+ \frac{1}{2}\right)_{10}=\left( 2022+ \frac{1}{2} \right)_3\\
(0,23)_{10}=\left( \frac{23}{100}\right)_{10}=\left( \frac{10111}{1100100}\right)_2}\)
\(\displaystyle{ (170,5)_{10}=\left( 170+ \frac{1}{2}\right)_{10}=\left( 2022+ \frac{1}{2} \right)_3\\
(0,23)_{10}=\left( \frac{23}{100}\right)_{10}=\left( \frac{10111}{1100100}\right)_2}\)
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 13 paź 2019, o 12:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.