[Algorytmy] Algorytm faktoryzacji Shora

severo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lip 2010, o 01:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kartuzy
Podziękował: 10 razy

[Algorytmy] Algorytm faktoryzacji Shora

Post autor: severo »

Dane do zadania:

Po uruchomieniu algorytmu Shora z: \(\displaystyle{ (n=8, N= 256)}\) otrzymano liczbę: \(\displaystyle{ y=165}\).

Wiadomo również, że ułamek \(\displaystyle{ \frac{k}{r}}\) jest z przedziału \(\displaystyle{ \left[\frac{165}{256}-\frac{1}{512}, \frac{165}{256}+\frac{1}{512}\right]}\), gdzie \(\displaystyle{ r < \sqrt{N}}\).

Znajdź ten ułamek lub sam mianownik \(\displaystyle{ r}\).
Ostatnio zmieniony 2 lip 2019, o 17:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: [Algorytmy] Algorytm faktoryzacji Shora

Post autor: Gosda »

Chyba musisz przytoczyć cały opis algorytmu Shora, jaki znasz. Oznaczenia, których używasz (\(\displaystyle{ n, N}\)) raczej nie są powszechnie znane/rozumiane.
ODPOWIEDZ