[Algorytmy][RSA] Odszyfruj wiadomość m

severo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lip 2010, o 01:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kartuzy
Podziękował: 10 razy

[Algorytmy][RSA] Odszyfruj wiadomość m

Post autor: severo »

Zadanie jest następujące:

Klucz puliczny algorytmu RSA to: \(\displaystyle{ (e,N) = (53,299)}\).

Wiadomość m została zaszyfrowana przez podany klucz publiczny:

\(\displaystyle{ \text{encode}(m) = 171}\).
Ostatnio zmieniony 2 lip 2019, o 14:51 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

[Algorytmy][RSA] Odszyfruj wiadomość m

Post autor: Janusz Tracz »

Do deszyfracji trzeba poznać klucz prywatywny \(\displaystyle{ d=e^{-1}\mod \phi(N)}\) policzenie \(\displaystyle{ \phi(N)}\) może być kłopotliwe gdy nie zna się rozkładu \(\displaystyle{ N}\) tu jednak liczba jest mała i faktoryzacje można szybko wyznaczyć \(\displaystyle{ 299=13 \cdot 23}\) zatem \(\displaystyle{ \phi(N)=264}\) co przy \(\displaystyle{ e=53}\) dalej \(\displaystyle{ d=5}\). Można teraz policzyć \(\displaystyle{ \text{encode}(m)_{b}^d \mod N}\). Przyjmując, że wiadomość kodowana jest jednym blokiem \(\displaystyle{ 3}\) literowym do policzenia jest \(\displaystyle{ 171^5\mod 299=19}\)
severo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lip 2010, o 01:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kartuzy
Podziękował: 10 razy

[Algorytmy][RSA] Odszyfruj wiadomość m

Post autor: severo »

Już jasne. Dziękuję Janusz Tracz
ODPOWIEDZ