[AWK] Problem z wypisywaniem spacji

alfacentaur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 15 lis 2016, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

[AWK] Problem z wypisywaniem spacji

Post autor: alfacentaur »

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
x=${1:-0}
if [ $x -lt "0" ]
then
    x=$[-1*$x]
    x=$[$x%27]
    x=$[27-$x]
fi
x=$[$x%27]

awk -v a="$x" -f /home/maciek/Pulpit/awk/awek /home/maciek/Pulpit/awk/tekst 

#awek

{

    tekst=$0
    klucz="abcdefghijklmnopqrstuvwxyz "
    split(klucz,ktab,"")
    dlugosc=split(tekst,ttab,"")
    i=0

    while(i<dlugosc)
    {
        i++
        ttab[i]=ktab[(index(klucz,ttab[i])+a)%27]
    }
    print(i)
    print(dlugosc)
    i=0

    ntekst=""
    while(i<dlugosc)
    {
        i++
        ntekst=ntekst ttab[i]
        print(ntekst)
        print(ttab[i])
        print(i)
    }
}
Właśnie próbuję napisać podstawkę pod deszyfrator cezara w awk.
Program powinien wziąć tekst, rozbić go do tablicy, po czym połączyć i wypisać na ekran.
Problem polega na tym że, kiedy awk trafi na spację, albo wrzuca do tablicy puste miejsce, albo wypisuje z pod znaku spacji puste miejsce.
Proszę o pomoc :')
Ostatnio zmieniony 1 lut 2019, o 15:17 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ