[Bazy danych] Sprowadzanie do 3NF

Kobas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sty 2017, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

[Bazy danych] Sprowadzanie do 3NF

Post autor: Kobas »

Dana jest relacja o schemacie \(\displaystyle{ H = \left\{ C, N, P, O\right\}}\), oraz zbiór zależności funkcyjnych \(\displaystyle{ F = \left\{ N \rightarrow P, \left\{ N,O\right\} \rightarrow C \right\}}\). Sprowadź relację do 3NF.
Czy mógłby ktoś wyjaśnić jaki jest algorytm sprowadzania do tej postaci?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2019, o 19:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

[Bazy danych] Sprowadzanie do 3NF

Post autor: leg14 »

Znajdujemy minimalną reprezentację zbioru zależności funkcyjnych.
Dla każdej zależności \(\displaystyle{ X \rightarrow A}\) z reprezentacji tworzymy tabelę \(\displaystyle{ (X,A)}\).
Dodatkowo tworzymy jedną tabelę składającą się z wybranego klucza
Kobas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sty 2017, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Re: [Bazy danych] Sprowadzanie do 3NF

Post autor: Kobas »

O jaką tabelę chodzi? O taką jak przy sprawdzaniu czy dekompozycja jest bezstratna?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: [Bazy danych] Sprowadzanie do 3NF

Post autor: leg14 »

Tabele zlożoną z kolumn X i A (gdzie X moze byc zbiorem kolumn)
Kobas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 sty 2017, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Re: [Bazy danych] Sprowadzanie do 3NF

Post autor: Kobas »

Czyli na tym etapie można zakończyć zadanie?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

[Bazy danych] Sprowadzanie do 3NF

Post autor: leg14 »

Jeżeli zrobisz to co opisałem tak
ODPOWIEDZ