Cześć,
Mam problem z określeniem języka gramatyki. Nie wiem jak się zabrać do tego, mogę wygenerować kilka słów i na podstawie tego zgadywać określenie języka, ale nie chcę, bo będę miał z tego kolokwium i chcę go zdać. Słyszałem też o sposobie z tymi kółeczkami i łączenie ich za pomocą strzałek.
O to przykłady:
\(\displaystyle{ 1.}\)
Dla podanej produkcji P:
\(\displaystyle{ P =\left\{A \rightarrow B, A \rightarrow AB, B \rightarrow ab, B \rightarrow aBb \right\}}\) określ język generowany przez gramatykę \(\displaystyle{ G}\).
\(\displaystyle{ 2.}\)
\(\displaystyle{ G_{2} = \left( \left\{ S, B, C\right\},\left\{ a, b, c\right\},P,S \right)}\)
Dla podanej produkcji \(\displaystyle{ P}\):
\(\displaystyle{ P:\\
S \rightarrow aSBC | abc\\
cB \rightarrow BC\\
bB \rightarrow bb\\
bC \rightarrow bc\\
cC \rightarrow cc}\)
określ język generowany przez gramatykę \(\displaystyle{ G}\).
\(\displaystyle{ 3.}\)
\(\displaystyle{ G_{3} = \left( \left\{ S,A\right\}, \left\{0,1 \right\}, P, S \right)\\\\
P:\\
S \rightarrow ASA\\
A \rightarrow 1\\
S \rightarrow 0}\)
określ język generowany przez gramatykę \(\displaystyle{ G}\).
\(\displaystyle{ 4.}\)
\(\displaystyle{ G _{4} = \left( \left\{ S,A\right\}, \left\{ 0,1, \Lambda \right\}, P, S \right)\\\\
P:\\
S \rightarrow 0A1\\
0A \rightarrow 00A1\\
A \rightarrow \Lambda}\)
[Gramatyki] Wyznacz język generowany przez gramatykę
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 sty 2019, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
[Gramatyki] Wyznacz język generowany przez gramatykę
Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, o 18:58 przez Afish, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nowa linia to \\. Poprawa wiadomości.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach