Rozwiąż zależność metodą podstawienia i udowodnij indukcyjnie:
1.
\(\displaystyle{ T(1) = 1}\)
\(\displaystyle{ T(n) = T(n - 1) + n}\) dla \(\displaystyle{ n > 1}\)
2. \(\displaystyle{ T(1) = 0}\)
\(\displaystyle{ T(n) = T(n/2) + 1}\) dla parzystego \(\displaystyle{ n > 1}\)
\(\displaystyle{ T(n) = T((n + 1)/2) + 1}\) dla nieparzystego \(\displaystyle{ n > 1}\)
W zadaniu 2 wystarczy, że uzyskasz
rozwiązanie dla \(\displaystyle{ n=2^k}\)
i naturalnego \(\displaystyle{ k}\).
Nie rozumiem metody podstawiania, a chcę ją zrozumieć. Nie wiem za bardzo co robić. Proszę o wytłumaczenie na podanych przykładach i z góry dziękuję bardzo.
[Teoria złożoności] Rekurencja, podstawienia i dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 sty 2019, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
[Teoria złożoności] Rekurencja, podstawienia i dowód
Ostatnio zmieniony 15 sty 2019, o 19:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: [Teoria złożoności] Rekurencja, podstawienia i dowód
To znaczy, że po prostu podstawiasz i podstawiasz, i podstawiasz:
\(\displaystyle{ T(n) = T(n-1) + n = T(n-2) + (n-1) + n = T(n-3) + (n-2) + (n-1) + n = T(n-4) + (n-3) + (n-2) + (n-1) + n}\)
aż zobaczysz jakąś zależność, w tym wypadku:
\(\displaystyle{ T(n) = T(2) + 3 + \ldots + (n-1) + n = T(1) + 2 + 3 + \ldots + (n-1) + n = 1 + 2 + 3 + \ldots + (n-1) + n = \frac{(n+1)n}{2}}\)
Teraz pozostaje tylko dowód indukcyjny.
\(\displaystyle{ T(n) = T(n-1) + n = T(n-2) + (n-1) + n = T(n-3) + (n-2) + (n-1) + n = T(n-4) + (n-3) + (n-2) + (n-1) + n}\)
aż zobaczysz jakąś zależność, w tym wypadku:
\(\displaystyle{ T(n) = T(2) + 3 + \ldots + (n-1) + n = T(1) + 2 + 3 + \ldots + (n-1) + n = 1 + 2 + 3 + \ldots + (n-1) + n = \frac{(n+1)n}{2}}\)
Teraz pozostaje tylko dowód indukcyjny.