[Teoria złożoności] Dowód przynależności

marta_53
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 sty 2015, o 20:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk

[Teoria złożoności] Dowód przynależności

Post autor: marta_53 »

Udowodnij, że:

Predykat \(\displaystyle{ L}\) należy do klasy \(\displaystyle{ BPP}\) wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje predykat \(\displaystyle{ R \left( \overline{x}, \overline{y}\right)}\) rozstrzygalny deterministycznie w czasie \(\displaystyle{ poly \left( \overline{x}+\overline{y}\right)}\) i wielomian \(\displaystyle{ p \left( z \right) \in Z \left[ z\right]}\) takie, że
\(\displaystyle{ \overline{x} \in L \Leftarrow}\) proporcja zbioru\(\displaystyle{ \left\{ y \in \left( \overline{x}, \overline{y}\right) \right\}}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ \overline{y} : \left| y \right| \right\ < p\left( \left| \overline{x} \right| \right) }}\) jest większa niż \(\displaystyle{ 1- \epsilon.}\)

\(\displaystyle{ \overline{x}\not \in L \Leftarrow}\) proporcja zbioru \(\displaystyle{ \left\{ y \in \left( \overline{x}, \overline{y}\right) \right\}}\) w zbiorze \(\displaystyle{ \left\{ \overline{y} : \left| y \right| \right\ < p\left( \left| \overline{x} \right| \right) }}\) jest większa niż \(\displaystyle{ \epsilon.}\)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2018, o 20:30 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ