Mam za zadanie stworzyć układ kombinacyjny, by na wyjściu otrzymywał \(\displaystyle{ 1}\)dla liczb \(\displaystyle{ \left\{ 2,6,7\right\}}\) (\(\displaystyle{ 3}\)-bitowych).
Zrobiłem już tablicę logiczną i na jej podstawie mam następujące równania.
dla "\(\displaystyle{ 1}\)":
\(\displaystyle{ y=\overline{a}b\overline{c}+ab\overline{c}+abc=ab(\overline{c}+c)+b\overline{c}(\overline{a}+a)=ab+b\overline{c}=b(a+\overline{c})}\)
dla "\(\displaystyle{ 0}\)":
wynik ten sam
Układ kombinacyjny:
[Algebra Boole'a] Układ kombinacyjny, sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lip 2017, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
[Algebra Boole'a] Układ kombinacyjny, sprawdzenie
Ostatnio zmieniony 6 maja 2018, o 18:49 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tytuły utworów, w tym również tytuły wątków na forach internetowych należy rozpoczynać od Wielkiej Litery.
Powód: Tytuły utworów, w tym również tytuły wątków na forach internetowych należy rozpoczynać od Wielkiej Litery.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
[Algebra Boole'a] Układ kombinacyjny, sprawdzenie
Jest OK.
Gdyby wynik dla innych sygnałów (liczb) 3-bitowych byłby bez znaczenia, to może wystarczyłoby: \(\displaystyle{ y=b}\)
Gdyby wynik dla innych sygnałów (liczb) 3-bitowych byłby bez znaczenia, to może wystarczyłoby: \(\displaystyle{ y=b}\)