[Algorytmy] Kodowanie Hamminga wyznaczanie macierzy

michi09872
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 kwie 2018, o 02:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy

[Algorytmy] Kodowanie Hamminga wyznaczanie macierzy

Post autor: michi09872 »

Mając ciąg kodowy \(\displaystyle{ {a_{i}}}\) gdzie \(\displaystyle{ i =1,...,6}\) oraz zespoły kontrolne:
\(\displaystyle{ Z_{1} = (a_{1},a_{2},a_{4})}\)
\(\displaystyle{ Z_{2} = (a_{3},a_{4},a_{6})}\)
\(\displaystyle{ Z_{3} = (a_{2},a_{5},a_{6})}\)

Wykonaj następujące polecenia:
a)podaj numery bitów informacyjnych.
b)wyznacz macierz generującą \(\displaystyle{ G}\)
c)wyznacz macierz kontrolną \(\displaystyle{ H}\).

Wie ktoś może jak to zrobić? Czytałem na wikipedii,że "wszystkie pozycje niebędące potęgami 2 to bity informacyjne," więc wynikało by z tego że bity informacyjne to \(\displaystyle{ a_{3},a_{5},a_{6}}\). Ale co z tymi macierzami, jak to wyznaczyć?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2018, o 18:25 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ