[C++] Suma wyrażeń

Mendzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 21 gru 2017, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

[C++] Suma wyrażeń

Post autor: Mendzik »

Cześć,
mam do napisania program liczący \(\displaystyle{ 1+\sum_{\substack{k=1}}^{n}\frac{1}{k!}}\) dla n wpisanego z klawiatury. Jestem MOCNO początkująca. Program wygląda tak, jednak coś jest nie tak jak być powinno. Kompiluje, ale wyniki wychodzą złe.

Kod: Zaznacz cały

#include <iostream>
#include <math.h>
using namespace std;

float n, suma=0, silnia=1,wynik;
int main()
{
    cout << "Wprowadz liczbe naturalna n:" << endl;
    cin >> n;
    for (int k=1;k<=n;k++)
    {
        silnia=silnia*k;
        suma=(1/silnia);
        wynik = suma+1;
    }
    cout << wynik << endl;
    return 0;
}
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 18 mar 2018, o 19:22 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak tagów [code].
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[C++] Suma wyrażeń

Post autor: a4karo »

Umiejętność debugowania własnych programów jest podstawową umiejętnością programisty.

Weź kartkę papieru i uruchom swój program na tej kartce.
Mendzik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 21 gru 2017, o 14:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

[C++] Suma wyrażeń

Post autor: Mendzik »

Każde zadanie matematyczne do zaprogramowania rozpisuję sobie na kartce. Nie z tym mam problem, tylko z kodem, a że, jak napisałam, to jeden z moich PIERWSZYCH programów to proszę o wskazówki i podpowiedzi dotyczące pisania programów; nie o gotowe rozwiązania. Być może stosuje się w kodach coś o czego istnieniu nie mam pojęcia i przez to nie wychodzi, dlatego zwracam się o pomoc. Nie dlatego że nie potrafię rozpisać sumy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

[C++] Suma wyrażeń

Post autor: a4karo »

Kod nie bierze się z niczego: masz algorytm. Zamieniasz go na kod.
Sprawdzenie, czy algorytm jest poprawny jest rzeczą programisty. Weź sobie np. n=5 i wykonaj wszystkie pętle zapisując po kolei wartość każdej zmiennej. Zobacz w którym miejscu robi się źle.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

[C++] Suma wyrażeń

Post autor: SlotaWoj »

Dla ułatwienia informuję Cię, że suma nie jest żadną sumą.
Ale zrób to co sugerował a4karo, wystarczy dla n=3. Nabierzesz wprawy, co zaowocuje przy trudniejszych algorytmach.
ODPOWIEDZ