Witam!
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu z minimalizacji funkcji logicznych.
Mam do zrobienia taki przykład oraz zrobić rysunek schematu za pomocą bramek NAND:
\(\displaystyle{ \overline{x+y+z}}\)
Minimalizacja funkcji logicznych Algebra Boolea
Minimalizacja funkcji logicznych Algebra Boolea
Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, o 11:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Minimalizacja funkcji logicznych Algebra Boolea
Może tak:
1)
\(\displaystyle{ \overline{x+y+z}=\overline{\overline{\overline{x+y+z}}}=
\overline{\overline{\overline{x} \cdot \overline{y} \cdot \overline{z} }}}\)
2)
\(\displaystyle{ \overline{x+y+z}=\overline{\overline{\overline{x+y+z}}}=
\overline{\overline{(\overline{x+y}) \cdot \overline{z} }}
=
\overline{\overline{\left( \overline{\overline{\overline{x+y}}}\right) \cdot \overline{z} }}=
\overline{\overline{\left( \overline{\overline{\overline{x} \cdot \overline{y}}}\right) \cdot \overline{z} }}}\)
1)
\(\displaystyle{ \overline{x+y+z}=\overline{\overline{\overline{x+y+z}}}=
\overline{\overline{\overline{x} \cdot \overline{y} \cdot \overline{z} }}}\)
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ \overline{x+y+z}=\overline{\overline{\overline{x+y+z}}}=
\overline{\overline{(\overline{x+y}) \cdot \overline{z} }}
=
\overline{\overline{\left( \overline{\overline{\overline{x+y}}}\right) \cdot \overline{z} }}=
\overline{\overline{\left( \overline{\overline{\overline{x} \cdot \overline{y}}}\right) \cdot \overline{z} }}}\)
Ukryta treść: