[Algorytmy] Odwrotna Notacja Polska

kvbala111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 lut 2018, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

[Algorytmy] Odwrotna Notacja Polska

Post autor: kvbala111 »

Witam ,

Mam zapytanie odnośnie odwrotnej notacji polskiej treść zadania to jest przekształć do postaci ONP.

W zadaniach standardowych nie sprawia to większego problemu ponieważ rysując tabelę dla wejścia/ stosu/wyjścia jestem w stanie sobie to wszystko wyznaczyć - pomaga w tym tabela priorytetów

Natomiast mój problem leży przy dokładnie dwóch sytuacjach
1) logarytm
2) pierwiastek

przykład pierwszy :

\(\displaystyle{ \log _{10} \frac{ \left( a-b \right) \cdot c+d}{c \cdot \left( a-y \right) ^{3} }}\)

a Przykłąd drugi :


\(\displaystyle{ \sqrt[2]{ \frac{ \left( a+b \right) \cdot c-d}{c-d \cdot \left( a+d \right) ^{3} } }}\)

Proszę o wskazówkę jak to rozgryźć

edycja : próbuje rozwiązać przykład drugi i czy to jest poprawne ? (((a+b)*c-d)/(c-d*(a+d)^3 )*2 ?


Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Ostatnio zmieniony 24 lut 2018, o 18:43 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

[Algorytmy] Odwrotna Notacja Polska

Post autor: bosa_Nike »

Nie mam pojęcia, co tam zrobiłeś, w RPN nie ma nawiasów.
O ile stos pomieści, to chyba jakoś tak:

Kod: Zaznacz cały

a b - c * d + c a y - 3 ^ * / log 10 log /
a b + c * d - c d a d + 3 ^ * - / 1 2 / ^
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Re: [Algorytmy] Odwrotna Notacja Polska

Post autor: Afish »

Jeżeli \(\displaystyle{ \log_{10}x}\) zapiszemy jako x 10 log, to wtedy:

Kod: Zaznacz cały

a b - c * d + c a y - 3 ^ * / 10 log
Jeżeli \(\displaystyle{ \sqrt[2]{x}}\) zapiszemy x 2 √, to mamy

Kod: Zaznacz cały

a b + c * d - c d a d + 3 ^ * - / 2 √
Można zapisywać tożsamościami jak u bosa_Nike, ale wtedy mamy tylko równoważny wynik, a nie jednakowy zapis.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: [Algorytmy] Odwrotna Notacja Polska

Post autor: kruszewski »

Mam kalkulator z taką notacją. Mikrokalkulator programowalny z zasilaczem + 200 stron kieszonkowego formatu instrukcji. Elektronika MK 61 (Data sprzedaży 12/8 91, cena 85 rubli).
ODPOWIEDZ