[Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
[Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
Cześć,
Mam problem z zadaniem, mianowicie podać gramatykę generującą język:
-liczby binarne o parzystej liczbie zer
-liczby binarne o parzystej liczbie zer i nieparzystej liczbie jedynek
-liczby binarne o nieparzystej liczbie zer i nieparzystej liczbie jedynek
Z góry dziękuję za pomoc!
Mam problem z zadaniem, mianowicie podać gramatykę generującą język:
-liczby binarne o parzystej liczbie zer
-liczby binarne o parzystej liczbie zer i nieparzystej liczbie jedynek
-liczby binarne o nieparzystej liczbie zer i nieparzystej liczbie jedynek
Z góry dziękuję za pomoc!
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
[Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
1)
\(\displaystyle{ S \rightarrow BS| \epsilon| aSaS; B \rightarrow \epsilon|bB}\)
2)
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
S na razie robi słowo o parzystej liczbie a i b i teraz dodajemy:
\(\displaystyle{ T \rightarrow aTa|bS|Sb}\)
trzecie dla Ciebie. Hint - możesz wykorzystać podpunkt drugi
\(\displaystyle{ S \rightarrow BS| \epsilon| aSaS; B \rightarrow \epsilon|bB}\)
2)
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
S na razie robi słowo o parzystej liczbie a i b i teraz dodajemy:
\(\displaystyle{ T \rightarrow aTa|bS|Sb}\)
trzecie dla Ciebie. Hint - możesz wykorzystać podpunkt drugi
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Re: [Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
Ok dzieki, więc z wykorzystaniem podpunktu 2 wnioskuję, że można będzie zrobić tak:
3.
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
i dodajemy
\(\displaystyle{ T \rightarrow bSa|aSb}\)
Czy to będzie poprawnie?
3.
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
i dodajemy
\(\displaystyle{ T \rightarrow bSa|aSb}\)
Czy to będzie poprawnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Re: [Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
\(\displaystyle{ T \rightarrow bSa|aSb|aS|Sa|bS|Sb}\)
Wydaje mi się, że teraz byśmy mogli lecz dalej da się utworzyć słowo, w której jedna z liter będzie dalej parzysta... Nie wiem za bardzo jak można się przed tym zabezpieczyć.
\(\displaystyle{ T \rightarrow bSa|aSb|aS|Sa|bS|Sb}\)
Wydaje mi się, że teraz byśmy mogli lecz dalej da się utworzyć słowo, w której jedna z liter będzie dalej parzysta... Nie wiem za bardzo jak można się przed tym zabezpieczyć.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: [Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
Masz do dyspozycji gramatykę tworzącą słowo z liter \(\displaystyle{ a,b}\), wkotrym \(\displaystyle{ b}\) jest nie[arzyscie wiele, a \(\displaystyle{ a}\) parzyscie.
Niech \(\displaystyle{ S}\) bedzoe slowem, ktore ma nieparzystą liczbę \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\).
Wówczas zachodzi jeden z nastepujących warunków:
1) \(\displaystyle{ S = a T}\), gdzie \(\displaystyle{ T}\) ma parzyście wiele a i nieparzyście wiele b
2) \(\displaystyle{ S = T a}\), gdzie \(\displaystyle{ T}\) ma parzyście wiele a i nieparzyście wiele b
3) \(\displaystyle{ S = bS'b}\) gdzie \(\displaystyle{ S '}\) ma nieparzyscie wiele a i nieparzyscie wiele b
Niech \(\displaystyle{ S}\) bedzoe slowem, ktore ma nieparzystą liczbę \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\).
Wówczas zachodzi jeden z nastepujących warunków:
1) \(\displaystyle{ S = a T}\), gdzie \(\displaystyle{ T}\) ma parzyście wiele a i nieparzyście wiele b
2) \(\displaystyle{ S = T a}\), gdzie \(\displaystyle{ T}\) ma parzyście wiele a i nieparzyście wiele b
3) \(\displaystyle{ S = bS'b}\) gdzie \(\displaystyle{ S '}\) ma nieparzyscie wiele a i nieparzyscie wiele b
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Re: [Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
Powiem szczerze, że trochę się pogubiłem. Czy to rozwiązanie bedzie już lepsze?
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
\(\displaystyle{ T \rightarrow aSa|bSb|aT|Ta|bT|Tb}\)
Jesli nie to móglbyś mi powiedziec jakie będzie rozwiązanie?
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
\(\displaystyle{ T \rightarrow aSa|bSb|aT|Ta|bT|Tb}\)
Jesli nie to móglbyś mi powiedziec jakie będzie rozwiązanie?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
[Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
przecież nadal możesz zrobić słowo o nieparzystej liczbie a.
\(\displaystyle{ <nieparzyste> \rightarrow b<nieparzyste>b|a<a -parzyste;b-nieparzyste>|<a -parzyste; b -nieparzyste>a}\)
\(\displaystyle{ <nieparzyste> \rightarrow b<nieparzyste>b|a<a -parzyste;b-nieparzyste>|<a -parzyste; b -nieparzyste>a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Re: [Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
\(\displaystyle{ S \rightarrow bSb | aT | Ta}\)
\(\displaystyle{ T \rightarrow aTa|bS|Sb}\)
Zależy mi żeby i liczba b i liczba a była nieparzysta, czy teraz jest lepiej?
\(\displaystyle{ S \rightarrow bSb | aT | Ta}\)
\(\displaystyle{ T \rightarrow aTa|bS|Sb}\)
Zależy mi żeby i liczba b i liczba a była nieparzysta, czy teraz jest lepiej?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
[Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
nadal możesz wyprowadzić słowo \(\displaystyle{ bbb}\). Przecież Ci napsiałem wyżej jak to zrobić ...
(\(\displaystyle{ <a -parzyste;b-nieparzyste>}\) oznacza aksjomat gramatyki generującej wyrazy o parzystej liczbie a i nieparzystej liczbie b )
(\(\displaystyle{ <a -parzyste;b-nieparzyste>}\) oznacza aksjomat gramatyki generującej wyrazy o parzystej liczbie a i nieparzystej liczbie b )
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Re: [Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
Rozumiem założenie ale nie potrafię do końca zrozumieć jak mam to zapisac w postaci symboli terminalnych i nieterminalnych.
Z tego co napisałeś:
\(\displaystyle{ <nieparzyste> \rightarrow b<nieparzyste>b|a<a -parzyste;b-nieparzyste>|<a -parzyste; b -nieparzyste>a}\)
Wnioskuję, że powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ S \rightarrow bS|aT|Ta}\)
Z tego co napisałeś:
\(\displaystyle{ <nieparzyste> \rightarrow b<nieparzyste>b|a<a -parzyste;b-nieparzyste>|<a -parzyste; b -nieparzyste>a}\)
Wnioskuję, że powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ S \rightarrow bS|aT|Ta}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2018, o 17:02 przez Hubu999, łącznie zmieniany 1 raz.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
[Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
Nie możesz używać jednego symbolu terminalnego w dwóch kontekstach!
brakuje b po S\(\displaystyle{ S \rightarrow bS|aT|Ta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Re: [Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
Czyli potrzebujemy nowego symbolu dla tego?
\(\displaystyle{ <nieparzyste> \rightarrow b<nieparzyste>b|a<a -parzyste;b-nieparzyste>|<a -parzyste; b -nieparzyste>a}\)
\(\displaystyle{ S \rightarrow bSb | aT | Ta}\)
Tylko, że w przykładzie wyżej S robi liczby parzyste.
( \(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\) )
Jakbym utworzył nowy symbol, powiedzmy X to rozwiąze to problem?
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
\(\displaystyle{ T \rightarrow aTa|bS|Sb}\)
\(\displaystyle{ X \rightarrow bXb|aT|Ta}\)
\(\displaystyle{ <nieparzyste> \rightarrow b<nieparzyste>b|a<a -parzyste;b-nieparzyste>|<a -parzyste; b -nieparzyste>a}\)
\(\displaystyle{ S \rightarrow bSb | aT | Ta}\)
Tylko, że w przykładzie wyżej S robi liczby parzyste.
( \(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\) )
Jakbym utworzył nowy symbol, powiedzmy X to rozwiąze to problem?
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
\(\displaystyle{ T \rightarrow aTa|bS|Sb}\)
\(\displaystyle{ X \rightarrow bXb|aT|Ta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 9 razy
Re: [Gramatyki] Gramatyki generujące język z liczb binarnych
\(\displaystyle{ S \rightarrow \epsilon|aR|bW; R \rightarrow aS|bbR|baW;W \rightarrow bS|aaW|abR}\)
\(\displaystyle{ T \rightarrow aTa|bS|Sb}\)
\(\displaystyle{ X \rightarrow bXb|aT|Ta}\)
Czyli to rozwiązanie jest poprawne na generowanie nieparzystej ilości a oraz nieparzystej b?
\(\displaystyle{ T \rightarrow aTa|bS|Sb}\)
\(\displaystyle{ X \rightarrow bXb|aT|Ta}\)
Czyli to rozwiązanie jest poprawne na generowanie nieparzystej ilości a oraz nieparzystej b?