[Algorytmy] Jaki zbieznik

robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[Algorytmy] Jaki zbieznik

Post autor: robertos18 »

Mając taki program: jaki zbieżnik mógłbym zaproponować dla tej pętli?

Kod: Zaznacz cały

#include<iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int r = 0, b = 0;
    int a;
    cin >> a;
    if (r != a){
        do{
            b++;
            if (a!=b){
                r++;
                b++;
            }
        }while(a!=b);
    }
    cout << r;
    return 0;
}
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, o 03:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: [Algorytmy] Jaki zbieznik

Post autor: bartek118 »

Zależy od specyfikacji. Nie wiedząc nic o danych wejściowych (tj o \(\displaystyle{ a}\)) nie da się powiedzieć, że ten program się zatrzyma (dla \(\displaystyle{ a=-1}\) się nie zatrzyma).

Jeżeli natomiast \(\displaystyle{ a > 0}\) to zbieżnikiem pętli jest chociażby \(\displaystyle{ a - b +1}\).
ODPOWIEDZ