[Algorytmy] Słowa Tribonacciego

robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

[Algorytmy] Słowa Tribonacciego

Post autor: robertos18 »

Bazą dla budowy fraktali Rauzy' ego jest nieskończony ciąg budowanych rekurencyjnie słów \(\displaystyle{ R(n)}\) , gdzie \(\displaystyle{ R(0)=a}\) , zaś \(\displaystyle{ R _{n+1} = f(R(n))}\) , przy czym funkcje \(\displaystyle{ f}\) stosujemy dla każdego znaku z osobna (jest morfizmem) i na pojedynczych literach jest ona zadana jako \(\displaystyle{ f(a)=ab,\;f(b)=ac,\;f(c)=a}\) .

Napisz funkcje rekurencyjną obliczającą \(\displaystyle{ R(n)}\) . Słowa będące elementami ciągu \(\displaystyle{ R(n)}\)nazywane są też słowami "Tribonacciego".
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, o 03:36 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ